Zehirli boya ile ilgili yazmayı çok uzun zamandır düşünüyordum ama ismin negatifliği yüzünden elim gitmiyordu. Zehirli boya nasıl denizcilerin diline oturmuş anlaşılır gibi değil. Bir tekneyi zehirle deniz canlılarından koruma fikri rahatsız edici.
Hani yakın zamanda bayan yerine kadın denmesi üzerine bir kampanya var ya işte zehirli boya yerine de başka bir ifade gelmesi gerek. Marina kedisinin önerisi “kekamoz karşıtı boya” Nasıl kepek karşıtı şampuan varsa kekamoz karşıtı boya da olabilir. İngilizcesi Anti-fouling, kirlilik karşıtı anlamına geliyor. Lider boya firmaları International, Jotun zaten kirlillik karşıtı boya diyorlar.
Neden Zehirli Boya denmiş
Zehirli boya denmesinin en önemli nedeni uzun yıllar içinde “kalay” kullanılmış olması ve kalayın da deniz canlılarına ve denize muazzam zararı vermesi. Yani bu anlamda gerçek bir zehirdi vaktiyle. Şu an kalay kullanılmıyor. Elbette bazı merdiven altı boyacılar hala boyaya kalay katabilir çünkü kekamoz gibi tekne altına yapışan canlıları ve denizi zehirleyerek tekne altından uzaklaştırıyor
Bakır da deniz canlıları için zehirli ve bakır içeren “kirlilik karşıtı” ya da marina kedisi ifadesiyle kekamoz karşıtı boyalar ( zehirli demiyoruz) da var. Alırken içeriğine dikkat etmek gerek.
Fakat artık özellikle lider markaların boyaları zehirli değil bu sebeple zehirli ifadesini kullanmanın bir anlamı yok. Tamam dile oturmuş ama bir şekilde dikkat edelim. Gerçekten zehirli boyalar için zehirli densin. Merdiven altında yapılan içine kalay katılan. Diğerleri için kekamoz karşıtı densin.
Mesela gitti gidiyor sitesine zehirli boya yazınca boyalar çıkıyor. Onun yerine bu kelime kullanıldığı zaman şu ibare gelse “kirlilik karşıtı” boya mı demek istediniz? ya da Kekamoz karşıtı boya mı dediniz? Hani google bizi sürekli şunu mu demek istediniz diye uyarıyor ya aynen öyle… Dil böyle değişiyor… Dil değişince kafa da değişir.

Belki çok ince bir bakış ama konu deniz oldu mu tekneyi zehir ile kaplamak, deniz canlılarına karşı zehirle bir zırh oluşturmak fikri bile rahatsız edici. Şu an bu boyaların büyük bir kısmında zararlı hiçbir şey yok. Yaptıkları işlem tekne altını kayganlaştırıp deniz canlılarının yapışmasını engellemekten ibaret ama yine de boyaların içeriğine bakın ve kalay olmamasına, bakır olmamasına dikkat edin. Kirlilik karşıtı boyaların (kekamoz karşıtı boyaların) çevreye etkisi üzerine daha fazla okumak isteyenler için İngilizce bir makale.
Bunları dikkate almayıp, fiyatı uygun olanı seçerim diyorsanız inanın tahmin ettiğinizden daha pahalıya patlayabilir. Denizler ve deniz hayatı bitince ucuz boyalarda yüzemeyecek insan…

Bir Cevap Yazın