five bulb lights

Teknede Devrim; ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI!

Şöyle bir senaryo kuralım; Teknede kendi enerjinizi üretiyorsunuz, bu enerjiyi depoluyorsunuz ve hatta fazlasını bir marinaya aktarıyorsunuz. Şimdi bunu okuyan biri, tekneye nükleer tesis mi kuruyoruz diyebilir ama çevreci ve çok daha kolay yoldan bunun mümkün olduğunu CNR Boat Show’da öğrendim.

Bunu yapan bir çok firma olabilir ama ben bu bilgiyi bana veren firmaya saygımdan ismini paylaşmak istiyorum: AC DC Marine. Marmaris merkezli olan bir marin elektrik elektronik firması. Firmanın kurucusu Yunus Öztürk büyük bir sabırla bana sistemi en anlaşılır yoldan anlattı:

Güneş panelleri takılıyor, lityum bataryalar da takılılıyor ve ardından ESS sitemi kuruluyor ve siz enerji depolamaya başlıyorsunuz. ESS anlamı Energy Storage System. ( Enerji depolama Sistemi) Bu yöntemle enerjisi fazla gelen tekne, bu enerjiyi bir marinaya ve hatta komşu tekneye aktarabilir. Bir Alman teknesi fazla gelen enerjiyi bizim marinalardan birine aktarmış elbette ücretsiz.

ESS varsa teknelerde jenerator az çalıştırılıyor ve yakıttan da tasarruf sağlanıyor. Daha da önemlisi marinalardan elektrik alışverişi sürecine girilmiyor.

Yunus Öztürk’e kimler bu ESS sistemini taktırıyor diye sordum. Bağımsızlığına düşkün olanlar yanıtını bekliyordum ama daha gerçekçi bir cevap verdi; Her sene akü değiştirmekten bıkanlar bu sistemi kuruyor.

Enerji bağımsızlığı bırakın tekneleri ülkelerin bile hayali. Uzun seyirler yapanlar için avantajlı bir sistem olabilir. İncelemekte fayda var.

Marinakedisi Aylık Bütene Abone olun

Share

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: