Scuba Elbisesi mi Zıpkın Elbisesi mi?

İlk scuba elbisemi 2 yıldız CMAS brövemle birlikte almıştım ve uzun yıllar hem scuba hem zıpkın için her mevsim tepe tepe kullandım. Aradan çok zaman geçti, türlü elbiselerle türlü aktiviteler tecrübe ettim. Bugünün pazarlama ve üretim teknolojilerinin yarattığı ürün çeşitliliği ve tüketimini de dikkate aldığımızda, elbise konusunda önemli bilgileri, özellikle SCUBA ve serbest dalış için ıslak elbise almayı düşünenler için paylaşıyor, bazı önerilerimizle birlikte ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Ana başlıktaki sorumuza ayrıntılı bir cevap vermeden şunu şimdiden söyleyebiliriz. Her tür elbiseyi her tür aktivitede kullanabilirsiniz. Bizim bu yazıda cevaplamaya çalıştığımız, en çok hangi türde rahat edeceğiniz… her bakımdan!

Scuba elbisesi mi zıpkın elbisesi mi? diye bir başlık atıp, serbest dalış ve sörf elbiselerini konu dışında bırakmamızın sebebine gelince:

  • Serbest dalış elbiselerinde sudaki direnci minimuma indirgemek için neopreni koruyan naylon bir dış katman yoktur, dolayısıyla pürüzsüz bir dış yüzeye sahip olup (smooth skin) keskin cisim ve darbelere karşı çok hassastırlar. Bu elbiseleri, serbest dalışçı olsanız bile profesyonel olarak ya da çok ciddi düzeyde uğraşmıyorsanız, tavsiye etmiyoruz.
  • Sörf elbiseleri sıcak sularda oldukça yaygın olarak kullanılıyorlar ve rahattırlar ancak serin sular için yetersizler. Ayrıca sörf elbiselerinin çoğu sırttan çok uzun kopçalı bir fermuara sahiptir. Bu uzun kopçalı dizaynları güvenlik nedeniyle sörf dahil hiçbir aktivite için tavsiye etmiyoruz.

Gelelim scuba ve zıpkın elbiselerini birbirlerinden ayıran farklara:

Scuba elbiseleri, derin sularda minimal kompreslenecek (yüksek basınçtan dolayı minimal incelecek) yüksek yoğunlukta ve kalın duvarlı hücrelerden oluşan neoprene çekirdek ve bu çekirdeği hem iç hem dıştan kaplayan astarlardan oluşan bir kumaştan yapılır. Zıpkın elbiseleri ise düşük yoğunluk ve ince duvarlı hücrelerden oluşan bir neoprene çekirdek ve bu çekirdeği genelde sadece dıştan kaplayan koruyucu bir astardan oluşan yani neoprenenin vücuda temas eden tarafının açık/astarsız olduğu bir kumaştan yapılır. Bu nedenle iç astarlı elbiselere kapalı hücreli (closed cell) neoprene, iç astarsızlara ise açık hücreli (open cell) neoprene denir. (***Burada bir dip not. Açık hücreli neoprene dedikleri aslında ‘açık hücreli’ değildir, sadece iç astarı olmayanı öyle ayrıştırıyorlar.)

Klasik scuba elbisesinin katmanları. Zıpkın elbiselerinde görselde maviyle temsil edilen iç astar genelde yoktur.

Türkçe özetlersek

Scuba elbisesi, zıpkın elbisesine göre:

  • Kuru olarak daha rahat giyilir.
  • Biraz daha uzun ömürlü olduğu söylense de bu tartışılır.
  • Katıdır ve hiç rahat değildir.
  • Birçok kaynağa göre derin sularda daha iyi bir sıcaklık sağladığı söylense de bu doğru değildir. Fermuar ve ağız bölgelerinden içine çok kolay su alır.
  • Daha ağır ve hacimlidir. Seyahatlerde yer kaplar, ağırlık yapar ve dalışlarda daha fazla kurşun ağırlık ister.
  • Belli kalınlıkta bir elbisenin ideal olarak kullanılabileceği su sıcaklık çerçevesi çok daha dardır. Örneğin, 5.5mm’lik bir scuba elbisesi yaz için fazla kış için çok yetersizdir.

Zıpkın elbisesi ise, scuba elbisesine göre:

  • Basit bir kayganlaştırıcı sıvı ve suyla inanılmaz derecede rahat ve çabuk giyilir. Kuru olarak giyilmesi zaten tavsiye edilmez.
  • İyi bakıldığı sürece en az scuba elbisesi kadar uzun ömürlü olur. Burada özellikle dikkat edilecek husus, astarsız tarafa gösterilmesi gereken hassasiyet.
  • Çok daha esnek ve rahattır. Hareket ve ekipmanınıza rahatça ulaşabilme konusunda scuba elbiselerine göre kıyaslanamaz bile ki bu dalış emniyeti ve güvenliği açısından da çok önemlidir.
  • Astarsız iç yüzey deriye bir vakum gibi yapışarak adeta ikinci bir deri görevi görür. İçeri sızan azıcık suyu tamamen hapseder ve bu sizi hem sıcak tutar hem de elbiseyle kendinizi daha bir bütün hissedersiniz. Derin sularda bu durum değişmez.
  • Hafiftir ve yüksek esneklikten dolayı rahatlıkla katlanır ve taşınır.
  • 3.5mm’lik zıpkın elbisesi 5.5mm’lik scuba elbisesine göre hem yaz için daha uygundur hem de soğuğa karşı çok daha iyi bir koruma sağlar.

3.5mm’lik zıpkın elbisesi 5.5mm’lik scuba elbisesine göre hem yaz için daha uygundur hem soğuğa karşı çok daha iyi bir koruma sağlar.

Sonuç

Paletler ile ilgili yazımızda da belirttiğimiz gibi bir ürünü alırken en önemli kriterimiz rahatlıktır. Islak elbisede bu rahatlık, hem hareket hem su soğukluğuna karşı koruma açısından değerlendirildiğinde açık hücreli zıpkın elbiseleri her tür aktivite için tek önerimizdir.

Detaylı ürün analizleri için E Bültenimize kayıt olun

Share

Tedarik zinciri kariyerine ve deniz tutkusuna ek olarak profesyönel olarak spor eğitmeni ve danışmanı. Personal Trainer ( Specialised in hypertrophy, strength and vertical jump training.)

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: