Okyanus Sınıfında Alternatif Markalar. Uygun Fiyat!

En uygun fiyata yelkenli nasıl alınır ve yelkenli tekne sınıfları yazılarımız üzerine okuyucularımızdan gelen bazı sorular hatta yakınmalar var:

  • Ucuzda ısrar etmenin sonradan baş ağırtacağı, yelkenli gibi güvenlik açısından önemli bir araçta, ekstraların ve fiyat arttırıcı bazı unsurların da hesaba katılması gereken ‘optimal’ bir fiyatı göz önünde bulundurmanın daha doğru bir yaklaşım olacağı. Buna kesinlikle bir itirazımız yok, zaten yazımızdaki asıl başlık ve içeriğindeki tabirin “en uygun fiyat” olduğunu burada tekrar belirtelim.
  • En uygun fiyat için verdiğimiz lokasyonlar, Karayipler, Panama gibi uzak diyarlardan yakınanlar var. Zira, buralardan Türkiye’ye tekne getirmenin külfet ve maliyetini tartışmaya gerek yok. Bu yöntemle ancak açık su veya okyanus sınıfı bir tekne getirilebilir ve bu teknenin normal piyasa fiyatının da biraz yüksek olması gerekir ki anlattığımız yöntemlerin sağladığı maliyet farkının ‘değer’ dedirtmesi gerekir. Yani astarı yüzünden pahalıya gelmemesi gerekir. Dolayısıyla, arada bir haftasonları sakin koylarda gezecek basit bir tekne için böyle bir sürece gerek yok. Buna da bir itirazımız yok. Ama, yazımızda açıkladığımız yöntemler halen geçerli. Verdiğimiz ipuçlarına dikkat edecek olursanız, Avrupa genelinde ve Türkiye içerisinde nerelere bakabileceğinizi göreceksiniz.
  • Çoğumuzun her amaca göre ayrı bir tekne veya her amaca yönelik kullanabileceğimiz, hem konforlu hem istendiğinde açık denizlere çıkabileceğimiz hem de içinde rahatça yaşayabileceğimiz ‘İsviçre Çakısı’ gibi diye tabir edebileceğimiz güzel bir tekne alma lüksümüz yok. Yani, öyle her istediğimiz olsun düzeyinde bir tekne alacak bütçemiz yok. İyi ve sağlam markalardan, modellerden bahsediyoruz da, ne kadar 2. el olsalar, bunlar da pahalı. Gerçekten de uygun fiyata her iş görecek iyi bir tekneyi nasıl alacağız? Yine haklısınız ve biz bu yazıda bu konuyu biraz daha açacağız ve güzel kaynaklarla birlikte belki hiç duymadığınız isimlere değineceğiz.

Burada bir gerçeği belirtmekte fayda var. Bu tip araştırma yazılar çoğu kez belirtilen tür, marka ve modellere talebi biraz arttırdığından, fiyatlarını da belli oranda arttırıyorlar. Bir kısırdöngüye sebep olmak veya kendi yoğun araştırmasıyla ideal markasını belirlemiş olanların çalışmalarını baltalamak istemeyiz. O yüzden bu isimleri yine belli bir limit dahilinde açıklıyoruz. Tekrar söylüyorum, genel olarak yazılarımızda işinize yarayacak hemen hemen tüm ipuçlarını veriyoruz. Gerisi sizlere bağlı.

Boyut – En küçüğü en basiti ve en uygunu ve çoğu kez en iyisi

Okyanusaşırı seyahat edecekler için, haliyle içinde uzun süreli yaşamı da dikkate alaraktan, tavsiye edilen minimum ‘mavi su’ sınıfı yelkenli boyu 12-14 metredir. Örneğin Atlas Okyanusu’nu geçmek takriben 3-4 hafta alır. Bu süre zarfında yeterli su, yakıt, gıda, olmazsa olmaz güvenlik ekipmanı (ör. can salı), ve ne olur ne olmaz gerekli yedek parça, alet, edevat, yelken, vs depolamak ve rahatça hareket için biz de bu ölçüleri tavsiye ediyoruz ama bu ölçüler biraz daha sıkıştırılabilir. 10m’ye kadar inebilirsiniz. 2. el tekne önerileri ve fiyatları yazımızda anlattığımız Alubat Ovni 30, LM 33, Sunbeam 33, Najad 331, hatta tek başına (solo) bir maceraya atılmak isteyen, birçok ekstra’dan feragat etmeyi göze alanlar 8m’lik bir yelkenliye de bakabilir (Vancouver 27) bazı örnekler.

Küçük boyutlu yelkenlilerin fiyatlarının ve kullanımlarının da uygun olmasının en önemli sebebi basitlikleri. Belki elektronik ekipman açısından bir farkları yok ama mekanik olarak var. Teker dümen yerine yeke, daha küçük oranlarda yelkenler ve teknede hakim olmanız gereken alanın genel olarak daha küçük olması gibi…

Alternatif Markalar

İnternette araştırma yapabileceğiniz tonlarca ama tonlarca kaynak var. İşte size en tuttuklarımdan, kendisini bizzat tanımam ama yazı dilinden ve detay düzeyinden dolayı tecrübesine inandığım süper bir site. Bu sitede, açık sularda kullanılabilecek ‘mavi su / okyanus’ sınıfı hemen hemen tüm marka ve modeller, katamaranlar dahil, avantaj ve dezavantajlarıyla listelenmiş. Araştırmalarınız için harika bir başlangıç noktası olan bu listeyi, sitede bulabilirsiniz.

Bu listedeki, çoğu biraz eski olmak üzere birçok değişik modelin, çok uygun fiyatlara bulunduğu ve detaylarıyla tanıtıldığı aşağıdaki videoda göreceğiniz kanaldan da birçok fikir alabilirsiniz. Bu kanal, uygun fiyat için önceden de belirttiğimiz ‘tekne barınaklarını araştırma’ yöntemini doğrulayan cinsten. Videodaki harika bir örnek ve kanalda daha onlarcası var.

Tekne barınaklarında uygun fiyata bulunan incilerden bir örnek.

Peki ‘açık su’ yelkenlileri, 100’den fazla markayı içeren ekteki listeyle mi sınırlı, tabi ki hayır. Binlercesi var:

  • 2. el tek gövde yelkenli tekne fiyatları yazımızda belirttiğimiz Kaufman gerçek bir okyanus sınıfı tekne. Gerçi nadiren bulunuyor ve fiyatları pek uygun olmayabilir. Orada da diğer yazılarımızdaki ipuçları devreye giriyor.
  • Sevgili Atilla Gökova’nın birkaç bölüm üzerinden, yenilemesini yayınladığı Comar Comet 1000 kesinlikle düşünülebilir bir model. Videoya bir göz atın
Türkiye’den bir Comar Comet 1000 projesi
  • Bir isim de biraz daha büyük bir yelkenli düşünenler için yazalım. Ailece gezmek, bir yandan da teknesinde işi ve gücünü yapmak isteyenler, resmi olarak ‘mavi su’ sınıfına girmese de rahatça bu sınıfta değerlendirilebilir Hunter’a bakabilirler. İç ve dış dizaynındaki ince özellikleriyle şaşırtacak cinsten 46LE modelle ilgili aşağıdaki videoya da bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Kevlarla güçlendirilmiş bir gövdeye sahip 3 kabinli teknede lombozların açılıp kapanma yönünden, vinçlerin konumuna, direk ve bumba yapısından, kıç yüzme platform dizaynına kadar çok çok ince düşünülmüş detaylar var.
Hunter 46LE resmi olarak okyanus sınıfına girmese de kararı siz verin.

Hunter’a değinmemin bir nedeni de bu marka hakkında internette birçok olumsuz görüşün de olması. O zaman neden tavsiye ediyoruz?

  • Hunter çok eski bir marka ve birçok kez el değiştirmiş. El değiştirme, tekne yapımcılığında çok yaygın ve değişim sonucu dizaynlar ve kaliteler çok farklı olabiliyorlar.
  • Videoda anlatıldığı üzere, teknenin dizaynırı ya da mimarı da yeni ve çok tecrübeli, ki dizaynındaki inceliklerden çok belli.
  • Tekrar belirtelim. Hunter 46LE resmi olarak okyanus sınıfı bir tekne değil zira sınıfları belirleyen şartlar bazen akıl almaz düzeyde olabiliyorlar. Dolayısıyla, araştırmanızı yaptığınızda bunun kararını siz verin.
  • Alın size uygun fiyat fırsatı.

Yukarıdaki 4 maddeyle bir nevi konumuzu özetliyoruz. Yani burada anlatmak istediğimiz, bir marka veya modeli çok genel olarak araştırmakla yetinmeyin. Belli yapım yıllarına göre firmaların sahipleri, mimarları ve tersaneleri kalitede çok büyük farklar oluşturacak biçimde değişken olabiliyorlar. Ev ödevinizi iyi yapın. Belli bir markayı araştırırken, modelini, yapım yılını, mimarını, tersanesini sorgulayın. İnternet bloglarında ve facebook gruplarında genel sorunlar ve görüşler hakkındaki detayları not edin. Ki, potansiyel fırsatları kaçırmayın.

İyi araştırmalar ve alışverişler dileriz.

Share

Tedarik zinciri kariyerine ve deniz tutkusuna ek olarak profesyönel olarak spor eğitmeni ve danışmanı. Personal Trainer ( Specialised in hypertrophy, strength and vertical jump training.)

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: