Kara ve Deniz

Carl Schimitt’in Kara ve Deniz isimli kitabı, başlığıyla deniz severlerin ilgisini çekecek nitelikte ama bu kitabı okumak için bir de siyaset bilimi sevmek gerekiyor Vakıfbank Kültür Yayınlarından çıkan “Kara ve Deniz” biraz siyaset bilim yazıları içeren bir inceleme kitabı. Kara ve denizi kıyaslarken, Protestanlık ve Katolikliği, İngiliz ve Almanı da kıyaslıyor.

Kitabın tanıtım yazısı şöyle:

“Antik bir öğretiye göre bütün insanlık tarihi, dört unsur içinden”, yani toprak, su, ateş ve havadan “geçen bir yolculuktan ibarettir” diyor Alman siyaset kuramcısı Carl Schmitt. İnsanın kâinattaki yerine dair kozmolojik bir sorudan yola çıkıyor ve tarihi, “kara varlığı” olma kaderi karşısında, denizler üzerinde hâkimiyet kurma mücadelelerine referansla yeniden yazıp yorumluyor. Schmitt, Peloponnes Savaşından İnebahtı’ya, Büyük İskender’den 16. ve 17. yüzyılda korsanlar halkına dönüşen İngilizlere ve elbette kolonyal mücadelelerle dünya savaşlarına uzanan, deniz odaklı jeopolitik bir dünya tarihi okuması sunuyor. Yalnızca tarihin değil, felsefenin de araçlarını kullanıyor Schmitt. Mekân kavramının dönüşümüne çağının ötesinden bakıyor ve insanın mekânsal geleceğine dair derin sorular soruyor. Bir gezegen olarak yerküremizin nomosunun Kara ve Deniz mücadlesini aşabilecek yeni ölçülere, daha öte mücadele alanlarına doğru genişleme olanaklarına kafa yoruyor. Kara ve Deniz, alt başlığında belirtildiği gibi, bir dünya tarihi incelemesi.

Ayrıca biz bu kitap vesilesi ile Vakıfbank’ın 2018 itibarıyla Yapıkredi ve İşbankası gibi kültür yayıncılığına soyunduğunu da öğrenmiş olduk! 

 

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: