Hangi balık hangi ayda yenir

Hangi balık ne zaman tüketilmeli? Bunu bilmiyoruz çünkü biz balık tutmuyoruz, onun yerine balık satın alıyoruz. Bu sebeple balıkların mevsimlerini bilemememiz doğal. Aylara balıkları sıralamadan önce peskateryan adı verilen bir diyet türünü söyleyelim. Et yemeyip sadece balık yiyenlere verilen isim. 1990’larda başlayan bir akım, Pesce İtalyanca balık anlamına geliyor ve teryan de vejeteryandan geliyor. Bazı peskateryan süt ve yumurta tüketiren bazıları kesinlikle tüketmiyor. Duymadık demeyin:)

hangi balık hangi ayda yenir

Deniz aptal insanı yutar, bu yüzden beyni beslemek gerek. Beyne omega 3 gerek. Hangi balık omega 3 yönünden daha zengindir diye sorarsanız, cevabı özellikle somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya gibi soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar.

Kaynak: www.vitaminler.com

Hangi balık Ocak ayında yenir?

Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit idealdir. Kefal ve hamsi yağlanmıştır ama hamsi için kar suyunun beklemesi önerilir. Çinekop, kofana, minakop boldur. Çinokopların büyüyüp lüfere dönüşmesi önerilir. Midye için uygun bir aydır.

Hangi balık Şubat ayında yenir?

Şubat ayında kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bu ayda bol çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal bulunur ve son olarak midyeye devam.

Hangi balık Mart ayında yenir?

Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Çiroz da yenir.

Hangi balık Nisan ayında yenir?

Nisanda kalkana devam edilir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar.

Hangi balık Mayıs ayında yenir?

Mayıs ayında ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit yenir.

Hangi balık Haziran ayında yenir?

Haziran ayında balık pek tutulmaz. Dondurduğunuz balıklara talim edebilirsiniz ya da marketten konserve balıkla idare edebilirsiniz.

Hangi balık Temmuz ayında yenir?


Temmuzda sardalyanın mevsimi başlar Ekim ayı sonuna kadar sürer. Ayrıca tekir ve barbunya yenilir.

Hangi balık Ağustos ayında yenir?

Ağustosta çingene palamudunun mevsimi başlar. Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yenmeye devam edilir.

Hangi balık Eylül ayında yenir?

Eylülde sardalyaya devam. Palamut daha iri olarak masalara gelir. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç da yenilir.

Hangi balık Ekim ayında yenir?

Balığın bol olduğu bir ay. Lüferin en lezzetli olduğu aylardan biridir. Palamut, barnunya, tekir, sardalya, levrek bolca çıkar ve lezzetlidir.

Hangi balık Kasım ayında yenir?

Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisinin ve Torik yenir.

Hangi balık Aralık ayında yenir?

Aralık ayında uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Bu ayda tekir ve hamsi de çok lezzetlidir.

Bir de bizim denizlerimizde olan zehirli balıkları sıralayalım:

Balon Balığı- Yanlış tüketildiğinden ölüme yol açar. Japonlar bu balığı pişirmekte uzmanlar.
İğneli(Kuyruklu) Vatoz
Folya Balığı
Rina Balığı
Trakonya Balığı
Çuçuna Balığı

Son olarak balık pişirdikten sonra iç mekana sinen kokuyu geçirmek için bir tencerede suyun içinde vanilya kaynatılması ya da sirkeli su kaynatılması öneriliyor. Bazıları da kokulu mumu öneriyor ama bu koku pek de doğal olmadığı için belki sirke ve vanilya daha tercih edilebilir. Balığı kızartıyorsanız tavanın içine limon sıkmanız kokuyu azaltır ya da ızgarada balıkların arasına defne yaprağı koymak da işe yarar.

Balık nasıl muhafaza edilmeli

Hangi balık olursa olsun balıkların tümü kış aylarında genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile durabilirler. Yaz aylarında klimasız yerlerde fazla bekletilmeleri sağlıklı olmaz.

No-frost buzdolaplarında sistem hava üfleyerek çalıştığı için balıkların derisini çok çabuk kurutabilir. Bunu önlemek için ya kapaklı kaplarda dolapta muhafaza etmeniz ya da en güzeli kalın bir gazeteyi ıslatıp balığın üzerine örterek muhafaza etmeniz önerilir.

Balıkları dondurmadan önce hafifçe tuzlamakta yarar vardır. Etin diriliğini muhafaza eder.

Deep-freeze’lerde saklama süreleri Hamsi, sardalye gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 aydır. Bir kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. -25 C’lik deep-freeze’lerde ise bu süre yüzde 50 artar.


Önemli Not : Dondurduğunuz balıkları çözdükten sonra tekrar dondurmayın. Bakteri üremesine neden olabilir.

Balık yedikten sonra tatlı kriziniz için doğal bir öneri dondurulmuş üzüm.

Bir Cevap Yazın

%d