1976 model vapurda Boğaz’da Kahvaltı

İstanbul’da yaşadığınızı hissettiren en özel şeylerden biri vapurlar. Belki de en özelidirler. Yıllardır İki kıta arasında gidip geliyorlar. Şehir hatlarına bağlı vapurlar 1844’ten beri hem adalara, hem de iki kıtaya gidip geliyor.

Ama vapur ne demek cidden? Bazılarınızın bildiğine eminim ama ben Boğazda kahvaltı hizmeti veren Le Vapeur Magique sayesinde öğrendim. Güzel bir hikaye.

Öncelikle Le Vapeur Magique tam İstanbul’a yakışan ve deniz severlerin henüz duymadılarsa duymaları gereken bir vapur. “Le Vapeur Magique” 1976 Haliç yapımı bir İstanbul vapuru. Şehit Adem Yavuz. İki kere refit’ten geçmiş. Tamamen yenilenmiş ve şu anda hem yabancı hem de yerli turistlere boğaz turu esnasında kahvaltı hizmeti veriyor.

Bir de nefis bir toplantı salonu var, ki bu toplantı salonu denizle ilgili buluşmalar, seminerler için hoş bir adres olabilir.

Le Vapeur Magique, sihirli buhar anlamına geliyor. Yani Vapur kelimesi Buhar demek, kökeni Fransızca hatta Latince.

1828 yılında ipek taciri Artemis Efendi, Sultan II. Mahmut’a hediye etmek için, iki yanı çarklı ve buharla çalışan Swift adlı gemiyi satın alarak İstanbul’a getirmiş. Geminin adı Buhar gemisi, Fransızca “bateau à vapeur“ (buharlı gemi) Bizim vapurlarımızın ismi buradan geliyor.

Swift İstanbul’un gördüğü yelkenli olmayan ilk deniz aracı. İstanbul Limanına gelen ilk buharlı gemi. Bizim hayatımıza Vapur kelimesini ve ilk gördüğümüz buharlı gemi olmasının dışında tarimizde yeri ayrı.

1829 yılında patlak veren Rus Savaşı sırasında Marmara’dan Karadeniz’e çıkacak yelkenli gemileri çekerek Karadeniz’e çıkartan gemi Swift. Daha sonraki Rus savaşında da donanmaya yardımcı olur. 1853’te tamir için Malta’ya gönderilir. 1859’da kadro dışı kalır. Bizim sözlüğümüze İstanbul’un en güzel unsurlarından birini sokan gemi hurdaya gönderilir, parçalanır, sökülür.

Share

Bir Cevap Yazın

Marina Kedisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et