Balıkçı Barınakları hakkında bilmeniz gerekenler

Balıkçı Barınakları yat sektöründe olanların farklı açılardan ilgisini çeken önemli bir konu.

Altınoluk Balıkçı Barınağı

Teknesi olanlar fiyatlarını uygun buldukları için balıkçı barınaklarını merak ederler, marinalar açısından balıkçı barınakları ucuzluklarından dolayı  pek sevilmeyen uzak bir akraba gibidir. Emlakçılar için barınaklar  bir yatırımcı bulup marina olarak peşkeş etmek istedikleri tatlı bir hayaldir, Yat sigortacıları için kentin tekinsiz alanlarıdır.

Altınoluk Balıkçı Barınağı

Balıkçılar için ise teknelerine korunma, barınma ve bakım onarım  sağlayan ve avladıkları su ürünlerinin karaya çıkış noktalarıdır.

1.bilinmesi gereken

Balıkçı Barınakları Tarım Bakanlığına bağlıdır. Çünkü balık tarımcılık olarak kabul edilir. Balıkçı barınaklarına bağlanma önceliği ilk sırada balıkçı tekneleri, ikincisi sportif balıkçı tekneleri sonra ticari tekneler ve yatlar olarak geliyor. Eğer bir balıkçı teknesi bir barınakta yer bulamazsa ve şikayet ederse sözleşmesi fesh bile olabilir. Yani balıkçı barınaklarında en az 3 teknelik boş yer olmak zorundadır.

2. bilinmesi gereken

Yabancı bayraklı tekneler balıkçı barınaklarını kışlama için kullanamazlar. Kısa bağlamalar için kullanılır. Tekneyi bağlayıp gidip alışverişini yapar misal…

3.bilinmesi gereken

Türk bayraklı tekneler kışlama için bırakılabilirler. Çünkü balıkçı barınağı mevzuatında  yeteri kadar tekne bağlaması yaparak gelir elde edebilirler maddesi var ki burada “yeteri kadar” ibaresi hem teknik açıdan hem de felsefi açıdan muğlaktır. Yeteri kadarına kim nasıl karar verir. Bana yeterli olan sana yeterli midir? Yani muğlak bir ibaredir.

4.bilinmesi gereken

Yatınızı bir barınağa çekeceğiniz zaman yat sigortacıları, barınak ne kadar güvenli, sigortalı mı,  yangına karşı önlemi var mı gibi konularda araştırma yapar ve çoğu barınağı sigorta kapsamına almazlar. Sigorta kapsamına alınan barınaklar da vardı. Ek olarak barınağa bağlandığı için tekne sigorta priminde bir değişiklik olmaz.

5. bilinmesi gereken

Balıkçı barınaklarının çoğunda palamar hizmeti yoktur. Hatta bir kaçında Palamar var mı diye sorsanız muhtemelen çok klişe bir espri de olsa kalamar diye anlayacak barınaklar vardır:) Teknenizi kendiniz yanaştırmak zorundasınız.Ama balıkçılar yardıma mütemadiyen koşar. Çok iyi işleyen barınaklar vardır bunlar ağırlıklı olarak Bodrum ve İstanbul’dadır.

6. bilinmesi gereken

Tüm Türkiye kıyıları boyunca işletme halinde olan mevcut balıkçılık kıyı yapıları 325 adettir. En fazla balıkçı barınağına sahip olan bölgeler ise Marmara ve Ege bölgeleri. Çekek yerlerinin ise tamamına yakını Doğu Karadeniz Bölgesi’nde. Akdeniz Bölgesi ise en az balıkçı barınağına sahip bölge (Akdeniz’de balık azdır)

7. bilinmesi gereken

Bir marinadan alacağınız hizmeti balıkçı barınağından alma şansınız yoktur ama muhtemelen taze balık alma şansınız daha yüksektir.

8. bilinmesi gereken

Konuyla doğrudan ilgili olmasa da Türkiye’de 19 bin balıkçı teknesi var. Fakat sularımızda balıkçılık azaldığı için büyük olan tekneler Afrika’ya yollanıyor. Ülkemizde yılda 650 bin ton balık üretiliyor ve bunun yarısı balık çiftliklerinden. Sularımızda balık sayısı azalıyor. Çok yakında hamsi, sardalya ve istavrit’e kota gelebilir.

9. bilinmesi gereken

Yolculuğunuz esnasında balıkçı barınaklarında durup ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Yabancı bayraklı tekneniz olsa da kısa süreli bağlanabilirsiniz. Yabancı bayraklı tekneyi uzun süreli bırakmanız mevzuata aykırıdır. Pazar günü yayınlanan Pazar Postasında Balıkçı Barınaklarının listesini vereceğiz. E bültene kayıtlı değilseniz lütfen kayıt olun. Onemli Not: Pazar Postası 2 haftada bir yayınlanır.  5 Temmuz Pazar günü yayın tarihi.

Balıkçı Barınakları Listesi

One Comment

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: