Aslı Başarır, ticari tekne alma sürecini anlattı

Ticari tekne alıp mavi tur yapmak için Türkiye’ye yerleşen Aslı Başarır, ticari tekne almak için gerekenleri marinakedisi.com’a anlattı. Amerikalı eşi Sean ile baraber mavi tur işine girmek için Seattle’dan Türkiye’ye yerleştiler. Aşağıda ticari tekne alırken yaşadıkları, toplaması gereken evraklar ve prosedürler yer alıyor. Yazının altında video-röportajını da izleyebilirsiniz.

Aslı Başarır, ticari tekne satın alırken yaşadıklarını şöyle sıraladı;

  1. Öncelikle bir şirket açmamız gerekti. Biz ilk etapta şahıs şirketi açmayı tercih ettik çünkü Türkiye’de şirket açma ve kapama prosedürleri çok karmaşık ve pahalı. Anlamadığımız bir şeye balıklama atlamak yerine basitten başlayıp sonra geliştirmeyi tercih ettik.
  2. Şirket kurarken, basit bir şahıs şirketi de olsa bir Mali Müşavir ile çalışmanız gerekiyor. Ticaret Odası’ndan önce bir sicil numarası alıyorsunuz daha sonra Deniz Ticaret Odası’na üye oluyorsunuz. Deniz Ticaret Odası’na üye olabilmenin koşulu Mali Defterlerinizin birinci sınıf olması, bu ve bunun gibi bir çok detayı mali müşavirimiz bize açıkladı onun yardımıyla işlemleri tamamlayabildik.
  3. Şirket kurulduktan sonra satış aşaması gerçekleşti. Bu işlem için de gerekli bir çok doküman var ve sürekli güncelleniyor. Benden istenilen dokümanlar: DTO Faaliyet Belgesi, Ticaret Odası Faaliyet Belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri, Vergi Levhası, Kimlik bilgiler, İkametgah Bilgileri idi.
  • Biz bu işlemler yapılırken Seattle’da olacağımız için bir acenteye vekalet verip onların aracılığı ile satın alma işlemlerini gerçekleştirdik. Satın alma işlemlerinden sonra teknenin Ruhsatı, Tonilato Belgesi, Denize Elverişlilik Belgesi, Gemi Sağlık Cüzdanı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Gemi İstasyonu Ruhsatnamesi değişiyor. Bir de yeniden Turizm İşletme Belgesine Başvurmanız gerekiyor. Bu işlemleri de acente aracılığı ile gerçekleştirdik. Ben de Sean da bu işlemler için başvuracağımız yerleri bilmiyorduk ve işlerin bir an önce bitmesini istediğimizden acenta ile çalışıp işleri kolaylaştırmak istedik. Buna rağmen işler stresli geçti, çünkü hiçbir yerde bu işin standardı ile ilgili bir bilgi yok, sürekli kulaktan dolma bilgiler ve ‘güven’ ilişkisi ile işler halloluyor Türkiye’de.
  • Ticari tekneyi satın aldıktan sonra da sürekli devam etmeniz gereken prosedürler var teknenin sörveyleri gibi. Örneğin her sene Deniz Sörveyi yaptırmanız, iki yılda bir Kara Sörveyi ve Şaft sörveyi yaptırmanız gerekiyor. Teknedeki Can Güvenliği teçhizatının düzenli bakımının yapılması ve sertifika alınması gerekiyor. Bu prosedürlerin ne olduğuna dair bir fikrim Kaptanlık kursuna başlayana kadar yoktu. Kaptanlık kursunun bana verdiği en büyük katkı ticari tekne prosedürlerini öğretmek oldu.

5) Kaptanlık eğitimine Ekim ayında başladım. Biz teknemizi kaptanlı olarak kiraya vereceğiz ve sonradan öğrendik ki Kaptanlık ehliyetinin Türkiye’de verilmesi gerekiyor. Sean’un Amerika’da aldığı kaptanlık ehliyetinin Türkiye bayraklı ticari bir teknede geçerli olmadığını öğrendiğimde bir an önce Kaptan olmak için eğitime başvurdum. Sezon başlamadan kaptanlık ehliyetimi aldım.

Aslı Başarır

İşleniyor…
Başarılı! Listeye girdiniz.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: