Teos mu Tonoz mu Tsunami mi? Gündemdeki 3T

Seferihisar’da meydana gelen depremin ardından 3T konuşuluyor; Teos, Tonoz, Tsunami. Sosyal medyada, ortamlarda herkes bir fikir öne sürüyor. Kimi Teos Marina’yı savunuyor kimi Tonozları eleştiriyor kimi de Tsunami’den kaçış yok diyor.

Yakınını kaybeden insanlar gibi doktora saldırmak yerine soğukkanlı bir şekilde konuyu incelemek istedik.

Teos Marina’da afetin ardından saha çalışması yapan yetkililere ulaştık ve sorduk. Rapor bir ay sonra yayınlanacak. Biz sadece ön bilgi aldık.

Teos mu Tonoz mu Tsunami mi?

  • Öncelikle bu tsunaminin kesinlikle orta şiddet olduğunu öğrendik. Bu olaya küçük şiddette diyenlerin üzerine bir çarpı koyalım. Yapılan incelemelerde 2 metreye denizin ulaştığı görülmüş ve bu da uluslararası ölçekte orta şiddette tsunami göstergesi. Tsunaminin şiddeti ve büyüklüğü bıraktığı hasardan anlaşıldığı söylendi.
  • Orta ölçeğin biraz üstünde bir şiddetin bile ciddi can kayıplarına yol açacağını öğrendik. Ucundan döndük diyebiliriz.
  • Dünyada şu anda tsunamiye karşı pontonları şu şekilde yapın, yatları şu şekilde bağlayın bilgisinin henüz olmadığını öğrendik. Bu da tüm dünyada inşaat bölümlerinin üzerine çalışması gereken acil bir konu olduğunu ortaya çıkardı.
  • İkinci olarak Teos Marina’nın doğal korunaklı bir marina olduğunu ve şartnamelere uygun olarak 2003 yılında yapıldığını öğrendik.
  • Dünyada marina inşa şartnamelerinde tsunami için çok özel maddeler yok. Yine öğrendiğimize göre Ulaştırma Bakanlığı şartnameleri ve yönetmelikleri dünya standartlarında. Afetler arttıkça tüm dünyada önlemler ve şartnameler de gelişiyor.
  • Tonoz sistemine gelince Teos Marina’daki klasik sistem. Klasik tonoz sistemi pontonlara göre hesaplanarak yapılan standart bir uygulama. Teos Marina’da da klasik tonoz sistemi var. Zemin koşulları, ponton büyüklüğü, dalga hareketleri gibi değişkenler hesaplanarak yapılan bir sistem. Bu şiddetteki bir tsunami karşısında sağlam bir tonoz sistemi henüz olmadığını öğrendik. Zararı aza indirecek uygulamalar sistemler bu olaydan sonra çalışılacaktır dendi.
  • Teos’un başına gelen her marinanın başına gelirdi dendi.
  • Tonoz bakımlarının yapılması, zincirlerin paslı olmamasının önemli bir husus olduğunu öğrendik. Hasarı azaltabilecek bir husus ama bu şiddetteki bir tsunamiye karşı yine de koruyucu değil. Liman inşaatında uzman inşaatçıların yeni tonoz sistemleri bulmasının önemli bir konu olduğunu öğrendik.
  • Teos Marina’ya sorduk 2020 yılında tonoz ve zincir bakımlarını yaptıklarını söylediler.

Bu bilgiler ışığında Tonos mu Teos mu Tsunami mi? sorusunun cevabı tsunami.

Büyük bir afet yaşandı. Bu afetten sonra şartnameler, yönetmelikler yenilenmeli, yeni tonoz, ponton sistemleri hesaplanmalı, üretilmeli. Bir de bu sistemler çevreci olmalı. Deniz hayatını ve deniz canlılarını gözetmeli. İlgililere bu konu ile ilgili İngilizce bir link

Marina Kedisi Pazar Postasına kayıt oldunuz mu? Ayda bir gelir…

International Boat Industry Turkiye Temsilcisi, Dijital pazarlama uzmanı, Yazar, Turizm Rehberi. Yayınlanan Kitapları Kıçtankara (2011) Yalnız Yaşama Egzersizleri (2004 Tükendi) Büyülü Gerçeklik E kitap, Komik Beyin E kitap

One Comment

  1. Ayhan Binay Reply

    Bakımları yapıldığı söylenen Tonoz ve iskele zincir bağlantılarının fotoğraflarını gördük, pekte gerçeği yansıtmıyor, tabi sigorta Experlerinin raporları ile marinanın beyanını hep birlikte göreceğiz.Ayrıca ülkemizde marina Müdürü ve personeli olma standartları tam olarak olmadığı için artık marina yönetimlerine Uzakyol Kaptanlarının gelme vakti gelmiştir. Birçok marinada ise vhf Deniz telsizini kullanan önbüro elemanlarında kısa mesafe telsiz ehliyeti bile yoktur,bu da hem bir çok aksaklığa davetiye çıkarırken aynı zamanda sigorta şirketlerinin sadece bu konuyu bile bahane ederek tazminat ödemekten haklı kaçınmasına ve ödememesine sebep verecektir. Saygılarımla, Uzakyol Kaptan ve Marina Yöneticisi Ayhan Binay

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: