Tekneni Kolla

Bazen bir marina veya barınağa emanet ettiğimiz, bazense içinde değerli malzemelerimizle kısa bir süre için bile olsa demirde bıraktığımız teknelerimiz… Acaba birşey olur mu?

Daha sene başında haberini yaptığımız Çeşme’den çalınıp, sonrasında Yunanistan’ın Tilos Adası’nda bulunan tekneyi hatırlatarak, bu gibi birçok vakanın artarak tekrar ettiğini söyleyebiliriz.

İşin ‘tekne hırsızlığı’ boyutuna, içerisindeki malzemelerin, ki denizle ilgili en ufak bir malzemenin fiyatı bile küçümsenemez, ve kişisel eşyaların çalınma ihtimallerini de ekleyin. Ayrıca, teknenin işlevini ve yüzerliğini direkt etkileyen ve her daim işlevsel durumda olması gereken, enerjiye dayalı ekipmanı da (sintine, akü, buzdolabı gibi) hesaba katın. Tekne güvenliğinin önemini ve aslında ne kadar ihmal edildiğini hepimizin kabul etmesi gerekir.

Sadede gelelim. En basitinden, kapsamlısına, gayet uygulanabilir ve hesaplı çözümler neler:

Düzen ve Tertip

Öncelikle, teknede size daha rahat hareket etme imkanı da sağlayacak, genel olarak organize bir tertip ve düzen şart. Bu tertip düzen içerisinde ekipman, malzeme ve kişisel eşyaların, kapalı hatta kilitli hazne ve dolaplarda dışarıdan gözle görülmeyecek şekilde depolanması önemli. Bu şekilde, hem uzaktan dikkat çekmezler hem de hırsızlık teşebbüsü halinde zaman ve efor gerekeceğinden uğraştırıcı olurlar. Bunlar da genel olarak, işlerini çabuk, sessiz ve minimum eforla halletmek isteyen hırsızlar için caydırıcı, tekne sahibine ise hiçbir maliyeti olmayan önlemlerdir.

Kilit ve Branda

Aslında ‘düzen ve tertip’in uzantısı diyebileceğimiz fakat tekne sahibine minimum düzeyde bir masraf çıkaracak önlemlerdir. Hatch/heki kilitleri, sağlam bir kamara kilidi (uyduruk asma kilitler basit bir kesiciyle devre dışı kalırlar), kamara içerisinde veya odalarda iyice gizlenmiş bir kasa veya kilitli gözler, ve sonra da tekneyi eldiven gibi saracak bir brandanın caydırıcılığını küçümsemeyin. Tekneye özel yapılmış ve güvenlik amaçlı dizayn edilmiş bir branda hırsızlar için bir puzzle’dan farksızdır, haliyle de caydırıcı olur. Bu arada, hırsızlık vakalarında en başta gelen kıçtan takma (outboard) motorlar için de hiç de pahalı olmayan etkili ve alarmlı kilitler olduğunu da belirtelim.

Sensörlü Alarm

Diyelim hırsızlar bana mısın demedi? “Puzzle, muzzle, kilitmiş, bana vız gelir” dediler ve çıktılar teknenize. En basitinden, teknenin anahtar noktalarına takılacak hareket sensörlü birkaç alarm kıyameti koparacaktır. Fazla bir yatırım da istemeyen bu çözümde dikkat edilmesi gereken, tuzlu su ortamından etkilenmeyecek ve pil ömrü uzun, güvenilir kalitede ürünlerin tercih edilmesi. Ayrıca, birazdan detaylarına ineceğimiz, alarm durumunda cep telefonunuza mesaj gönderip sizi haberdar eden opsiyonların da olduğunu belirtelim.

Kamera Sistemi

Belki tekneniz ıssız bir yerde ve alarm da caydırıcı olmadı. Tıpkı alarmlar gibi hareket sensörüyle süreci tetikleyen ve akıllı cep telefonunuza fotoğraflı mesajlar göndererek sizi uyaran, haliyle bir kanıt niteliği taşıyan kamera sistemlerini de düşünebilirsiniz. Bugünkü teknolojide hem sağlamlık ve işlevsellikleri hem de görüntü kaliteleri çok iyi ve yüksek maliyet içermiyorlar. Hırsızlar, belki kayıtların olduğu teknedeki hard diski bulup yok edebilirler ama cebinize gelen fotoğrafları engelleyemezler.

GPS Takip Cihazı (Pod veya Transponder)

Oldukça küçük (bazıları bir cep telefonu büyüklüğünde), teknenizin görünmeyecek bir yerine monte edilebilen, uzun ömürlü bir bataryaya sahip hatta düşük batarya durumunda cebinize uyarı mesajı da gönderen, GPS üzerinden sürekli konum güncellemesi yaparak belli bir mesafenin kat edilmesi durumunda (50m gibi) cep telefonunuza uyarı mesajı gönderen, yani teknenizin tüm önlemlere rağmen çalınması durumunda sizi ve cihaza cep telefonlarını kaydettiğiniz tüm alıcıları uyararak en azından size erken müdahale imkanı veren akıllı cihazlar. Bu cihazlar, size mesaj gönderebilmeleri için bir cep sim kartına ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla cihaza özel bir cep telefonu hattı da almanız gerekecektir. Cihazın ve sim kartın çalışması için de tekneniz, şebeke kapsam alanı içerisinde bulunması gerekir.

Çok Yönlü Transponder

Teknenizin maddi veya manevi değerini de göz önünde bulundurarak, en kapsamlı ve hesaplı çözüm önerimiz. Yukarıda anlattığımız alarm ve kamera sistemlerinin yanı sıra sintine (sintine pompasının tekne yüzerliliği için önemini anlatmaya gerek yok), aküler, elektrik hattı ve hatta buzdolabına da yerleştirilebilecek sensörler, duman dedektörleri, GPS konum cihazı, kısaca bir teknenin güvenliği için gözlenmesi gereken tüm elementlerin merkezi bir sistemle bağlı olduğu bir cihaz. Bu cihaz, bahsettiğimiz birimlerdeki herhangi bir problemi daha önce anlattığımız gibi bir sim kart veya internet bağlantısı üzerinden size mesaj veya e-mail uyarısı olarak gönderir, dolayısıyla sizin en kısa sürede sorunu çözmenize fırsat verir. İhtiyaca göre birçok sensör veya kameranın bağlanabileceği bu cihazlar, işlevleri dikkate alındığında, deniz dünyası için çok da pahalı bir yatırım sayılmazlar.

Yolunuz açık, can ve tekne güvenliğiniz daim olsun.

Share

Tedarik zinciri kariyerine ve deniz tutkusuna ek olarak profesyönel olarak spor eğitmeni ve danışmanı. Personal Trainer ( Specialised in hypertrophy, strength and vertical jump training.)

One Comment

  1. Tayyip Türkaslan Reply

    Tekne güvenliği konusundaki aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. Son olarak
    Çok kapsamlı transponder la ilgileniyorum. Tekne marmaris Yat Marinadadır. Bu konuda temas kurabileceğim bir firma ce yetkilisi varmı bildiğiniz yazarsanız sevinirim.
    Teşekkürler.
    Tayyip Türkaslan
    0533.5617428
    tturkaslan@gmail.com

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: