İskele Teknesi ( Pontoon Boat) hakkında bilinmesi gerekenler

İskele teknesi tam olarak alıştığımız bir ifade olmamasına rağmen “Pontoon Boat” karşılığı olarak kullanılabilir. Daha uygun bir kelime var mıdır? Amerika’da party boat diyorlar ve bu tipin kullanımı çok yaygın. Belki çok amaçlı duba teknesi denilebilir çünkü çok farklı amaçlar için kullanılabilir ( Eğlence, deniz temizliği, yük taşıma, su sporları, acil durumlar, kıyı emniyeti gibi)

İskele teknesi hakkında bilinmesi gerekenler başlığı insanın aklına elbette şu soruyu getiriyor; gerçekten bu tekne tipini bilmeli miyim:) Belki yazının sonunda bu sorunun cevabını alabiliriz.

İskele teknesi, su üzerinde gidebilen ve batmayan bir platform üzerinde tasarlanmış konforlu, geniş alan imkanı veren bir deniz aracı ya da aslında bir deniz salonu da diyebiliriz. Deniz, göl, baraj, nehirlere uygun farklı tasarımlarda imal ediliyorlar.

Çocuklar için çok güvenli çünkü aman oraya gitme, aman orda durma denilecek bir bölümü yok. Her yerine gidebilirler.

Oldukça rahat bir tekne tipi. Neden hala Starbucks böyle bir tekne tipi üzerinde kafe açmadı merak ediyorum. Tam deniz üzerinde Starbucks kafesi olabilecek bir model. Kahveni al, bilgisayarını al ve deniz üzerinde çalış. Ofise de uygun.

İki güverteli de olabilir fakat Ankara’da iskele teknesi üreten Harun Reşit Pamuk’tan, çift güverteli iskele teknelerinin hem alabora olma riskinin olduğunu hem de stabilite problemi olduğunu öğrendim.

İskele teknesinin ana vatanının, Minesota olduğuna dair ortak bir görüş olmasına rağmen bir de ilk olarak birinci dünya savaşı sırasında Türk ordusu tarafından kullanıldığına dair bir bilgi var. Hatta bu teknenin Almanya’da hala sergilendiği söyleniyor. ( Bu konuda bilgisi olan varsa lütfen bize yazsın) Minesota’da çıkış hikayesi şöyle; bir Amerikalı aile gölde iki çelik fıçının üzerine ahşap bir güverte bağlayarak kendilerine göl üzerinde biraz daha yer açar. Apartmana kat çıkmak gibi göle daha fazla yayılma isteği🙂

Genellikle alüminyumdan imal ediliyor ve kıçtan takma motorlu kullanılıyor.

Dünyayı gezemezsiniz bu tekneyle ama su sporlarına uygun, balık tutmaya uygun, keyif yapmaya uygun. Almalı mıyım? Kendi adıma böyle bir şey alıp Kınalıada’ya bağlamak isterdim. Neden Kınalıada? çünkü adanın girişindeki “Bahar”pastanesini görünce kendi adım da Bahar olduğu için burası benim adam hissine kapılıyorum:)


                            
Share

International Boat Industry Turkiye Temsilcisi, Dijital pazarlama uzmanı, Yazar, Turizm Rehberi. Yayınlanan Kitapları Kıçtankara (2011) Yalnız Yaşama Egzersizleri (2004 Tükendi) Büyülü Gerçeklik E kitap, Komik Beyin E kitap

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: