“Piri Reis Haritası’nın Şifresi” Metin Soylu’nun yazdığı, isminden ötürü beklentileri yükselten ilginç bir kitap.
Piri Reis’in hayatı, neden idam edildiği, yazdığı Kitab-ı Bahriye kitabı ile ilgili bilgiler içeren ve en önemlisi Piri Reis Haritasının sırlarını ortaya çıkarmaya çalışan ilgi çekici bir çalışma.
Bazı spekülatif bilgiler içerse de bu konuda yazılmış sayılı kitaplardan biri. Öncelikle yazarı Metin Soylu bu konuyu 16 yaşından itibaren takip eden bir yazar.
Piri Reis Haritası 1513 yılında çizilen ve o dönem için olağanüstülük atfedilen bir harita. Piri Reis Kitab-ı Bahriye adlı eserinde, haritasını derlerken, Ortadoğu ve Akdeniz kıyılarını gösteren antik bir haritadan faydalandığından söz ediyor. Bu da merakları arttırıyor.
Erich Von Daniken’in “Tanrıların Arabaları’ isimli kitabında bu haritaların çizildiği dönemde bilinmeyen birçok yeri gösterdiğini, bu yüzden bu haritaların uzaylılar tarafından yapılmış bir haritadan kopya edildiğini iddia ediyor.”
Amerikada eski haritalar uzmanı A.H. Mallery tarafından yapılan inceleme sonucunda, Piri Reis’in haritasının güneyindeki çizilmiş yerlerin, Antarktika’daki Queen Maud kıyılarının, körfezlerinin ve oraya karşı duran adaların henüz buz kaplamadığı zamana ait harita olduğu kanaatine varıldı. Prof. Hapdgood da 24 öğrencisinden oluşan bir ekip kurarak araştırmalara başladı. Çeşitli kurumlardan birçok gönüllü de onlara yardımcı oldu. Piri Reis’in haritası yanında 18 haritayı daha incelediler ve sonunda 1965’te The Maps of Sea Kings (Eski Deniz Krallarının Haritaları) isimli bir kitap yayınladılar. Bu kitapta yapılan araştırmaların sonucunda tarih öncesi çağlara ait dünyayı kuşatan bir kültürün varlığı ve bu kültürün modern çağa kadar yok olmuş bir teknoloji ile dünyanın haritasını yaptığını belirten delillere ulaşılmıştı. Bu kayıp medeniyet Antarktika kıyılarının buzsuz olduğunu ve Kuzey Avrupa’da buz örtüsünün bulunduğunu biliyordu. Bizim keşfettiğimiz zamandan binlerce yıl önce enlem ve boylamları ile küresel trigonometriyi bulmuşlardı. Bu sonuçların ortaya çıkmasını sağlayan haritalar, aynı zamanda yer kabuğunun geçirdiği evrelere ait delilleri de vermekteydi.
Piri Reis’in o dönemde trigonemetriyi bilemeyeceği düşünülüyor ve trigonometri bilinmeden bu haritaların çizilemeyeceği düşünülüyor. Hatasız haritalar da değiller, örneğin Brezilya sahilleri kusursuz bir şekilde çizilmişken diğer kısımlarda ciddi hatalar vardı. Mesela Virgin adaları Piri Reis haritasında 2 kere çizilmişti.
Metin Soylu’nun kitabından birer bölüm:
Arjantin’in uzaydan çekilmiş fotoğrafı ve harita üzerindeki benzer çizime dikkat çekiyor.
Velhasıl enteresan bir konu. Kitap biraz karışık derlenmiş olmasına rağmen konuya ilgi gösterenlerin okuması gereken bir kitap olduğunu söyleyebiliriz.
Bir Cevap Yazın