person reaching out to a robot

Gelecek Garantili Tekne Nedir?

Gelecek Garantili bir pazarlama terimi olarak bir süredir kullanılan bir ifade. İngilizcesi Future-proof. Anlamı; yapılan bir tasarımın gelecekte durumlar değiştiğinde de kullanılabilir olması. Özellikle bilgisayar firmaları future proof olmak üzerine oldukça kafa yoruyorlar. Akıllı telefonlar da keza öyle. Gelecekte ne değişirse tasarım hala işlevsel olur? Nokia cep telefonları bunu pek önemsemediği için bir dönem çok yaygınken birden gözden düştü. Ama kelimenin anlamı üretimle sınırlı kalmıyor. Denizcilik firmalarına geçmeden önce bazı alanlarda kullanımına örnekler vermek istiyorum.

Gelecek garantili şehirler

Mesela gelecek garantili şehirler var. Bunlar içinde en önde sayılanlar San Fransisko, New York, Londra, Los Angeles, Paris, Amsterdam, Tokyo, Sydney, Berlin. İlk 30 gelecek garantili şehirler arasında Türkiye’den hiçbir şehir yok. Bu şehirleri gelecek garantili yapan özellikler; Yaşam kalitesi, ileri düzeyde eğitim veren kurumların varlığı, en çok patent başvurusu yapan firmaların olması, yetenek göçünü almaları, altyapının sağlam olması.

Gelecek garantili olmak bir süredir çevreyi düşünerek üretim yapmayı da içeriyor.

Mesela mobilya üretiminde gelecek garantili olan firmalar, ağaç seçiminde tropikal ağaçlar yerine, ekimi kolay ve yetiştirilmesi hızlı ağaçları seçiyor. Bir de lokal ağaçları tercih ederek, taşımacılığın doğaya vereceği zararı aza indiriyor.

Gelecek garantili, denizcilik sektöründe nasıl olunur?

Teknecilik sektörüne baktığımızda Tik ağacını güvertede kullanmak gelecek- garantili olmaktan çok uzak bir uygulama çünkü Tik ağacı’nın keresteye dönüşmesi için gereken süre 100 yıl ve tik ormanlarının olduğu bölgeler hızlı kesimden dolayı beslenemiyor, kuruyor. Bu sebeple yapay Tik kaplamalarını tercih etmek gerek.

Deniz dostu tekneler üretmek de gelecek garantili özelliği. Elektrikli tekneler, güneş enerjisinden faydalanan tekneler, tekne mobilyasında ekolojik ağaç seçimi gibi..

Alman Tersanesi Lürssen, 2021 Monako fuarında Alice adlı yeni projesini tanıttı. Sıfır emisyon, güvertede bir bahçe…Gelecek garantili tekneler için iyi bir örnek. Yatın ismi Alice, Alis Harikalar diyarından geliyor.

Marinalar içinde de gelecek garantili olmak aynı şeyleri içeriyor. Ne kadar güneş enerjisinden faydalanıyorlar, deniz temizliği için neler yapıyorlar? Ek olarak marinaların gelecekte çıkacak fırtınları ve felaketleri öngörecek çalışmalar da yapması gerekiyor ve elbette bunlara kendisini dayanıklı hale getirmesi…

Öyle bir gün gelecek ki, tüketici özellikle soracak çevreci uygulamalarınız nedir diye? Şimdi bunu yazdım ama inanın kendim bile bu soru sorulacak mı emin olamadım:)

Fiyat takıntısı o kadar yüksek ki…Marinakedisi sayfalarında en çok tıklama alan sayfalar bir ürünün fiyatı ile ilgili olanlar…

Yazının sonuna gelmeye başaranlar için ülkemizle ilgili bir özeleştiri yapmak istiyorum. Biz gelecek odaklı olmak yerine geçmiş odaklı bir tavrı daha çok benimsiyoruz. Mesela RMK Tersanesi’nin İngilizce hakkımızda sayfasında şu cümle yer alıyor; 3 imparatorluğun başkenti, yüzyıllardan beri gemi üretimi mirası olan İstanbul’da üretim yapıyoruz.

Oruçoğlu Tekne firması da bir röportajında Oruç Reis’in torunlarıyız diye bir giriş yapmıştı.

Aslında binlerce yıl eskiye gidecek olursak Türk insanının denizle pek bir ilişkisi yok. Türk insanı bildiğiniz yayla insanı.

Marinakedisi aylık e-posta’yı takip etmek için üye olun.

Share

International Boat Industry Turkiye Temsilcisi, Dijital pazarlama uzmanı, Yazar, Turizm Rehberi. Yayınlanan Kitapları Kıçtankara (2011) Yalnız Yaşama Egzersizleri (2004 Tükendi) Büyülü Gerçeklik E kitap, Komik Beyin E kitap

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: