Gemi Söküm yerlerinden filikaları ucuza alıp bunları teknelere çevirmek çoktandır yapılan bir uygulama. Şimdi size şimdiye kadar gördüğüm en iyi örneği anlatacağım. Ama onun öncesinde bu konuya meraklı olanlara bir kaç ipucu.
Öncelikle ucuza alalım bir şekilde yaparız diyorsanız çok yanılabilirsiniz. Evet İzmir Aliağa’ya çekilen gemilerin filikalarından ucuza bulabilirsiniz ama bunların tersaneye nakliyesi, işçiliği, malzeme parası, tersane hizmetleri derken beklediğinizin çok üstünde bir rakam çıkabilir. Ya da deniz üzerinde dolaşan bir kabus gecekondu da karşınıza çıkabilir ve bunu elden çıkarmak isteseniz, maliyetine bile alıcı bulamayabilirsiniz.
Tersane ve ustalarla bağı olanlar filikadan güzel işler çıkarabilir ama böyle bir proje, girişimci, hayalci insanların elinde cidden patlayabilir.
Çok hassas bir alan ya en iyisini yapmalı ya da hiç bulaşmamalı.
Filika Nedir? Gemilerde bulunan küçük sandal. Kapalı olabilir açık olabilir. Batmayacak şekilde oldukça dayanıklı olarak üretilirler.
Filikalara ruhsat alınır m? Aliağa gibi söküm merkezlerinden alınan filikalar için fatura veriliyor ve fatura ruhsat için gerekli bir şart. Fakat ruhsat alma işinin zorlaştırıldığı söyleniyor. Bu sebeple bir liman başkanlığına sormakta fayda var. Kısacası araştırmadan filika almayın.
Anlatmak istediğim çalışmanın öncesi ve sonrası aşağıdaki gibi.

Avrupalı iki genç 36.500 Dolarlık bir bütçe ile kullanılmış bir filikayı yüzen bir eve dönüştürme hayallerini gerçekleştirmek isterler. İlk önce 8.500 Dolara kendilerine yukarıdaki filikayı alırlar. Ardından büyük bir gayret ve çalışma ile bir yıl içinde istedikleri tekneyi ortaya çıkarırlar. Bunda mimar ve denizci olmalarının da bir etkisi var elbette.
Dönüştürdükleri filika bir İskoç Feribotu için 23 yıl görev yapmış yaklaşık 11 metre boyunda bir filika. Bu iki gencin ilk yaptıkları yolcuların acil durumda kullanması için yapılan filikanın içini boşaltmak. Ardından iki kabinli ve geniş yaşam alanlı bir tasarım yaparlar. 3 metre genişliğinde, dar bir deniz aracı olan filikalardan geniş yaşam alanı çıkarmak tam bir mimari başarı.

Büyük oda kimin olacak tartışmasını yaşamamak için, teknenin baş tarafına eşit ölçülerde iki kabin yerleştirirler. Salon ve mutfak karşılıklı konumlandırılır. Bu bölüme iki büyük kavisli pencere konur.

Elektrik sistemi ve güneş panelleri konusunda kendilerine destek çıkanlar olur ve böylece bütçeleri rahatlar.
Kendilerine balık tutabilecekleri, ve dışarıda zaman geçirecekleri küçük bir güverte de yaparlar.

Filikadan fonksiyonel ve estetik bir yaşam alanı çıkaran bu gençlerin belgeseli aşağıda.
Marinakedisi Aylık E Bültene abone olun:
Bir Cevap Yazın