paper boats on solid surface

2. El Tekne İthal edebilmenin yolu mu açıldı?

2. el tekne ithal edebilmenin yolu açıldığına dair bir kaç gündür yayılan bir söylenti var; İkinci el tekne ithal etmek ve bunu Türk bayrağına geçirmek için izin çıktı mı?

Çok basit bir dil ile yetkililere sorduk ve cevabı yine çok basit olarak veriyoruz:

31 Aralıkta çıkan bir kararda 7.5 metrenin üzerindeki tekneler için izne tabi olarak bir karar çıkmış. Yüzde 1 civarı bir gümrük vergisi ve izin alarak yurtdışından ikinci el tekne ithal edilebilecek. Bu izin Ticaret Bakanlığından alınacakmış ama nelere izin tanınacağı belli değil.

İzin kısmı belirsiz. Hangi durumlarda izin verilecek? Hangi tip teknelere? Daha önce de bu izin şartı kullanılıyordu, örneğin Koç müzesine alınan tekne bu izinden faydalanmıştı.

Şu ana kadar bizim bildiğimiz ve uygulanan mevzuat şuydu:

İkinci el teknelerde ise, 27 Ocak 2017 yılından çıkan tebliğden dolayı bu tarihten daha önce yabancı bir ülkede tekne almış bir insan o tekneyi Türkiye’ye getirip Türk bayrağına geçirebilir. Buradaki koşul tekne kimin üzerine ise o Türk Bayrağına geçirebilir ve tekne kimin üzerine ise Türkiye’de ikamet sahibi olması gerekir. 27 Ocak 2017’den sonra alınan ve Türkiye getirilen ikinci el tekneler Türk Bayrağına geçirilemiyordu.

Yani sevgili tekne severler izin alma kısmı yoruma açık. Benim anladığım yurtdışına gidip çok ama çok enteresan ikinci el tekneler bulursanız belki izin alma şansı olur. Belki tarihi özelliği olan ya da teknik anlamda çok özel ya da malzeme anlamında çok farklı bir tekne bilemiyorum. Ama anlaşılan bakanlıktan izin isterken güçlü bir gerekçeniz olması gerek. Orada ucuz buldum aldım gerekçe olarak kabul edilmeyecek.

Ya da yine yoruma açık olarak yazıyorum:

  • Türkiye dışında en az 24 ay ikamet edip yerleşim yerlerini Türkiye’ye nakleden gerçek kişiler,
  • Yurtdışındaki milli veya milletlerarası kadrolara atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri,
  • Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşim yerlerini yabancı bir ülkeden Türkiye’ye kesin olarak nakleden kişiler,

Bu kişiler de Bakanlıktan ikinci el tekneleri için izin alma hakkında sahip olabilir. Bu da yorum açık ama bu kişilerden zaten getirdikleri kara ve deniz vasıtları için gümrük vergisi alınmıyor. Alınmadığı için onlara yönelik bir izin de geçerli olabilir. (KESİN DEĞİL-YORUM)

Yoruma açık konular…Uygulamanın nasıl olduğunu zamanla göreceğiz.

Aylık E-bültene kayıt olun. Kısa, öz ve farklı yazıyoruz!

İşleniyor…
Başarılı! Listeye girdiniz.

Share

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: