Türk Loyd’unun IACS ile mücadelesi başlığı bu konulara ilgisi olmayan biri için bir futbol haberini anımsatabililir. IACS kulağa her ne kadar öyle gelse de bir futbol takımı değil.
IACS, Uluslararası Gemi Sınıflandırma Topluluğu’nun (International Association of Classification Societies) kısaltması. IACS, bağımsız gemi sınıflandırma kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturdukları bir topluluk. Amacı, gemilerin/yatların tasarımı, inşası ve işletilmesiyle ilgili standartları geliştirmek, güvenliği artırmak ve çevresel korumayı sağlamaktır. IACS üyeleri, gemilerin inşası ve işletilmesiyle ilgili olarak dünya çapında hizmet vermektedirler.
Türk Loydu yıllardır bu topluluğa girmeye çalışıyor. Türk Loydu girmeye çalıştıkça yeni standartlar çıkıyor. Biraz Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyeliğine giriş hikayesine benzese de o kadar karamsar değil.
Son olarak öğrendik ki Türk Loyd’u çok önemli bir kriteri geçmeyi başarmış. Türk Loydu’nun yaptığı açıklamaya göre :
“Türk Loydu, IACS Kalite Yönetim Sertifikasyon Sistemi QSCS’e uygunluğunun tasdik edilmesi ile birlikte, IACS üyeliği için gerekli olan kriterlerden en önemlisini karşılamış ve IACS üyeliği için çok önemli bir adım atmış oldu.”
Bu çok iyi bir haber. Halen yapılması gereken bir kaç kriter daha olmuş olmasına rağmen en çetrefilli yolun aşıldığı söyleniyor.
IACS 2011’den beri yeni üye almıyor. Varolan üyeleri:
ABS (ABD), BV (Fransa), CCS (Çin), CRS (Hırvatistan), DNV GL (Almanya), IRS (Hindistan), KR (Güney Kore), LR (İngiltere), PRS (Polonya), RINA (İtalya), RS (Rusya) and ClassNK (Japonya).
Türkiye’nin de bu uluslarası denizcilik organizasyonuna girmesi gerekiyor. Türk gemi/yat inşa sanayi açısından Türkiye’nin bu listede olması tüm dünyada bilinirlik, prestij ve güven açısında büyük avantaj. Özellikle Mega yat yapımında dünyada ilk üçte olan bir ülkenin bu organizasyonda olması lazım artık.
Önemli not: Bu listeye girdikten sonra da kendi içinde bir sıralama olduğunu da belirtmek lazım. ABS standartına göre yat üretmek ve Rina standartlarına göre yat üretmek arasında ciddi farklılıklar var. Önceliği ABS ya da LR olan bir çok alıcı var. Ama yine de bu listede olmak Türk Loyd’lu teknelerin Avrupa içinde satılmasında ciddi kolaylık sağlayacaktır.
Türk Loydu, Türk denizcilik ve endüstri sektörlerinin önemli kuruluşları tarafından 1962 yılında kurulan “Uluslararası Sınıflandırma ve Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu” olup bu tarihten itibaren sınıflandırma, denetim ve sertifikasyon hizmetleri sunuyor. Filosundaki gemi sayısı ve tonajını sürekli arttırırken filosunun ortalama yaşı düşürmektedir. Birçok bayrak devletinin gemi sınıflandırması ve yetkilendirilmesi için son derece zor bir engel olan IACS üyesi olmama dezavantajına rağmen, Türk Loydu, filosundaki gemileri sürekli arttırarak büyüyen bir kuruluş.
2023’te IACS’ üyeri olması dileğiyle ve olduğunda gerçekten büyük bir kutlamayı hak ediyor.
Aylık bültene abone olmadıysanız- e-postanızı yazarak kayıt olun.
Bir Cevap Yazın