Tekne masrafları hem ilk teknesini almak isteyenlerin hem de tekne sahibi olan denizcilerin kafasını en fazla kurcalayan konuların başında geliyor. Hayatta insan ne alırsa alsın bir masrafı var fakat durum denizde yüzen bir şey olunca masraflar da daha tedirgin edici olabiliyor.
Çok kabaca hızla fikir sahibi olmak isteyen biri için; 12 metre boyunda motorlu bir tekne için en önemli masraf marina bedeli buna 40.000 Tl diyebiliriz. Üzerine 2000 TL elektirik su ve yıllık motor ve tekne altı temizliği için 15.000 TL. diyebiliriz. Sadece fikir versin diye çok ortalama bir rakam. 67.000 TL bir masraf. Hadi düz 70.000 yapalım:)
Detayları ile okumak isteyenler için soru ve cevaplarla tekne masrafları ve bunları etkileyen unsurları listeledik.

Tekne masrafını belirleyen en önemli unsur onu nasıl kullandığınız. Denizde mi karada mı daha çok kalıyorsunuz?
Tekne Masrafları Listesi
Bağlama masrafları
Marina gideri diğer bir ifadeyle tekne bağlama masrafları tekne masrafları listesinin başında geliyor. Bu masrafları etkileyen unsurlar tekne boyutu, marinanın konumu ve denizde kalış süresi.
- Tekneniz küçükse bağlama masraf azalır.
- Denizde ne kadar zaman geçirirseniz de bağlama masraf azalır.
“Bakım Onarım” giderleri
Bakım onarım giderleri tekne yaşı artıkça artar. Denizde zaman geçirmedikçe bakım onarım masrafları artar. Duran tekne masraf çıkarır bu sebeple denizde olması daha avantajlı. Tekne alırken yaşına bu sebeple de dikkat etmek gerekir. Yaşlı tekne daha ucuz olabilir ama uzun dönemde masrafı çok olur.
- Teknenizin yaşı genç ise azalır.
- Denizde zaman geçirirseniz azalır. Karada durursa yıpranır.
Bu aşamada şöyle bir ara not: tekne masrafları denizde daha fazla zaman geçirdikçe azalıyor. Özellikle marina masrafları ve bakım giderleri açısından.
Yakıt giderleri
- Tekneniz yelkenliyse azalır. Motoryat ise artar.
- Denizde zaman geçirdikçe artar.
- Tekneniz eski ise motor performansı muhtemelen düşük olacak ve yakıt azalacaktır. Yaşlı teknenin sürpriz bir avantajı:)
- Yakıt masrafını belirleyen en önemli kriter sizin nasıl kullandığınız, ortalama hızın üstünde giderse artar, motor tipine göre artar. Bu konudaki bir diğer makalemize göz atabilirsiniz. Tekneler ne kadar yakıt yakar?
Vergi ve sigorta
Bunlar da tekne masrafları listesinde ve diğerlerine nazaran daha az yer kaplıyor. Bunlar mecburi giderler olduğu için bu kalem altında bir öneride bulunma şansımız yok.
Türk Bayraklı Özel Yatlar için ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi Temmuz-2009 itibariyle kaldırılmış olup yerine“Bağlama Kütük Harcı” adı altında Tekne Boyuna göre harç alınmaktadır. 4.99 metre ve altından alınmıyor.

Diğer giderler
Diğer giderler duruma göre değiştiği için kişiye özeldir. Mesela büyük yatınız varsa ve mürettebat tutmanız gerekiyorsa oldukça artar. Diğer giderler münferit giderler. Ne yediğiniz ne içtiğiniz hangi marka tekne kıyafetleri aldığınızı ve daha bir çok kalem…
Yalnızca küçük bir öneri misafirlerinize söyleyin bari içecekleri onlar alsın 🙂

Bunun gibi daha nice öneri için E-bültene kayıt olmanız yeterli.
Bu konuda çok güzel bir hesap makinesi oluşturmuş bir websitesini öneriyoruz. Sayfanın dili ingilizce.
Bir Cevap Yazın