
Bilimsel adı tectona grandis
Tik’in bir ağaç değil de suya karşı dayanıklı bir güverte malzemesi olduğunu sananlar için bir iyi bir de kötü haberimiz var; İyi haber tik gerçekten bir ağaç, kötü haber ise bu ağaç hunharca yok ediliyor.
Suya, neme ve zorlu iklim koşullarına karşı dayanıklı olması nedeniyle güverte yapımında öncelikli olarak kullanılıyor. Özellikle lüks yatlarda güvertenin tik olmaması diye bir seçenek yok. Hem de tik ağacının en iyileri tercih ediliyor.
Ticari gemilerde tik ağacı kullanılmasından yıllar önce vazgeçildi çünkü tik uzun zamandır pahalı bir ağaç.
En iyi tik ağacı Mynmar (Burma)’da yetişiyor. Endonezya, Sudan, Gana gibi ülkelerde de tik ağacı olmasına rağmen aynı kalitede değil. Dünyanın en zengin yatlarına giden tik ağacı dünyanın en fakir, insan haklarının en düşük olduğu ülkelerden birinden geliyor.
Ayrıca Burma’da öylesine hunharca bir tik ticareti ve ekimi yapılıyor ki toprak aynı verimde ağaçları besleyemiyor. Toprak kuruyor. Bir tik ağacının keresteye dönüşmesi için gereken süre 100 yıl. Kısacası sona yaklaşılıyor.
Neyse ki iyi haberler geliyor. Bir İngiliz yat üreticisi Spirit Yachts, çevreye karşı sorumlu hissettikleri için tik ağacını kullanmayacaklarını duyurdu. Artık 60 yıl dayanıklığı olan “Lignia” malzemesini kullanacaklarını açıkladı.
Son olarak; Tik yerine Lignia kullanmak tek alternatif değil. Daha bir çok alternatif var. Mesele çevreci çözümlere adım atmak. İnsanlar artık çevreci çözümler istiyor!
Bir Cevap Yazın