Deniz Ticaret Hukuku, Marinaları, Yat işletmelerini ne kadar kapsıyor?

Deniz Ticaret Hukuku marinaları, yat işletmelerini ne derece kapsıyor ne derecede kapsamalı ve nasıl?

Öncelikle hemen yanıtlayalım, deniz ticaret hukuku lisans üstü programlarında bile marinalar ve yat işletmeciliği hakkındaki mevzuatlara özellikle de Türkiye’de pek zaman ayrılmıyor. Almanya, İngiltere ve Amerika’da durum farklı. Türkiye’de marinalar ve yat işletmecilerinin hukuki durumlarında az araştırma yapılmasının iki nedeni var

  • Marinalar, yatlar gündemimize yakın geçmişte girdi. Çok yeni konular. Kaynak az, uzman az.
  • Deniz Ticaret Hukukunun konuları öylesine geniş ki, bütün konulara zaman yetmiyor. Deniz Ticaret Hukuku ve Sigortanın birlikte ele alınması bu alanın daha bir derya deniz olması anlamına geliyor. Bu kadar geniş yelpazesi olan bir konuda marinalara, yat işletmelerinin hukuki boyutlarına yetişilemiyor.

Yanı bırakın 4 yıllık Hukuk derslerinde yer almayı yüksek lisans derslerinde bile bu konulara yeterince yer verilemiyor. Araştırma tezi yapacak olan akademisyenler kaynak azlığından bu alanda yeterince tez yazamıyor. Yurtdışına çıkılması, yabancı üniversitelerde araştırma yapılması bir zorunluluk gibi görünüyor.

Deniz Ticaret Hukuku konusunda atılım yapmamız gerektiği uzun zamandır YÖK tarafından da biliniyor ki YÖK 2017 yılından itibaren Deniz Ticaret Hukukunu öncelikli alan ilan etti. Bu alanda burs olanakları ve kürsülere öğrenci alımına öncelik veriliyor. Bu alanda daha çok kadro açılıyor ve kadrolara çok talep oluyor.

Şimdi enteresan bir bilgi geliyor: İstanbul Hukuk Fakültesi her yıl yaklaşık 1500 mezun veriyor. Bu mezunların yarısı akademik kariyer yapmak istiyor ve akademik kariyer yapmak isteyenlerin çoğu Deniz Ticaret Hukukunu istiyor çünkü Deniz Ticaret davaları meblaların çok yüksek olduğu oldukça spesifik bir alan. Doğal olarak herkesin iştahını kabartıyor ama ciddi bir mesele var bu alan ciddi çalışma, okuma, araştırma gerektiriyor.

Bakın bir Deniz Ticaret Hukukçusu hangi alanlarda da bilgili olmak zorunda:

  • Borçlar Hukuku
  • Eşya Hukuku
  • İcra Hukuku
  • Sözleşmeler

Bunlara da vakıf olana kadar elbette giderim bir boşanma davası alırım. Zaten pandemi döneminde de boşanma vakaları artıyor diyebilir yeni mezunlar…

İşin esprisi bir tarafa Türkiye’nin Denizi Ticaret Hukukunda uzmanlaşmış insanlara ciddi anlamda ihtiyacı var. Tersaneleri, mega yatları, dünya standardında marinaları olan bir ülkenin bunun mevzuatına hakim olan hukukçulara çok ihtiyacı var.

Denizcilik sektöründe bazı davaların göz göre kaybedildiğine tanık oldum. Bize bir şey olmaz, hallederiz, biz neleri atlatmadık ki diyerek kendilerini uçurumdan aşağıya bırakmaya eğilimli çok firma var.

Bakın vaktiyle mafya olan adamların çocukları hem gerçek hayatta hem de filmlerde genelde hukukçu olur. Hukuksuzluk hukuka yönlendirir.

Denizcilik sektörünün mafya ile kesinlikle bir ilgisi yok. Tek mesele öylesine kötü gemi inşa sözleşmeleri yazıldı, öylesine davalar göz göre göre kaybedildi ki, Bu alandaki yetersizlik yüzde yüz yeterliliğe dönüştürülmeli.

Velhasıl sonuç olarak, sektörün öncü firmaları, dernekler, deniz ticaret hukukunda yüksek lisans yapan öğrencilere burs vermeliler. Bu geniş alanda araştırma yapacak öğrencilerin temel yaşamsal masraflarının karşılanması ve kendilerini araştırmaya adamalarını sağlamak açısından akademik burslar çok önemli.

Not:Yazının sonuna kadar gelmeyi başardıysanız aynı dili konuşuyoruz demektir. Ücretsiz e bültenimize kayıt olabilirsiniz.

Share

International Boat Industry Turkiye Temsilcisi, Dijital pazarlama uzmanı, Yazar, Turizm Rehberi. Yayınlanan Kitapları Kıçtankara (2011) Yalnız Yaşama Egzersizleri (2004 Tükendi) Büyülü Gerçeklik E kitap, Komik Beyin E kitap

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: