“Bir bardak süt için inek beslenmez” anlayışı denizciliği engeller

Geçenlerde bir yazıya denk geldim. Tekne almak isteyenlere bir bardak süt için inek beslenmez benzetmesi yapıp tekne almaya değil tekne kiralamaya yönlendiren bir öneri için bu tabir kullanılıyordu. Özellikle yılda bir kaç kere kullanacak olanlara yapılan bir benzetme.

Öncelikle bu benzetmeyi azıcık marinakedisi olarak kurcalayalım: Bir bardak süt için neden inek beslenmesin ki? Çok da güzel beslenir. Bir bardak süt içilir, inekle yaşamanın zevkine varılır, başka bir canlının yaşamına tanıklık edilir, o canlının yavrularının olması izlenir ve hatta o yavrular da sevilir ve hayat zenginleşerek devam eder. İneği bir bardak süte indirgemek pek doğru olmasa gerek.

Tekneyi yılda bir iki kere denize ulaşma imkanı olarak görenler yani bir bardak süte indirgeyenler, denizin kendilerini geliştirmesini ve hatta dönüştürmesini kabul edemezler. Aslında bu tip insanlar değişimden korkarlar. Evet belki deniz sizi o kadar cezbedecek ki, her şeyi bırakacaksınız; plazaları, coffee shop’ları, geniş gardroplar, meeting set etmeyi, deadline’ları… Bunları bırakınca başka bir insan olmaktan korkanlar var. Deniz insanı korktukları kadar değiştirir.

Tekneyi yılda iki kere kullanacak olsanız bile bir tekne bütçeniz el veriyorsa alınır. Pahalı bir zevk ama kimseye zararı yok. Kimse kiralık gitar ile gitar çalmayı öğrenemez. Ama elbette önce insan kiralık bir tekne ile bu yaşamı sevip sevmediğini anlamak zorunda. Hemen gidip bir tekne alınmaz elbette.

Tekne kiralamanın ekonomik avantajları var ve bir çok durum için önerilir ama tekne almayı bir bardak süt için inek beslemeye benzetmek hem ineklere hem de denize hakaret etmektir.

Konusu açılmışken deniz ineklerinden bahsetmek gerek. Denizde yaşayan memeli bir tür. En yakın akrabaları filler… Ne enteresan değil mi? Bizim denizlerimizde maalesef yoklar. Hint Okyanusunda , Avustralya’nın kuzey kıyılarında, Güneydoğu Asya’da, Doğu Afrika’da Kızıldeniz’de yaşıyorlar.

Deniz ineklerinin yalnız veya küçük bir aile içinde yaşadıkları söyleniyor. Yaklaşık iki yıl süren Anne-çocuk ilişkisi dışında hiçbir sosyal bağları yok. Deniz hayatında çocuklar daha çabuk özgürlüklerini elde ediyor anlaşılan.

International Boat Industry Turkiye Temsilcisi, Dijital pazarlama uzmanı, Yazar, Turizm Rehberi. Yayınlanan Kitapları Kıçtankara (2011) Yalnız Yaşama Egzersizleri (2004 Tükendi) Büyülü Gerçeklik E kitap, Komik Beyin E kitap

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: