Korint Kanalı’ndan geçmek için özel bir istek duyan var mıdır, bilemem ama ben aşağıdaki video’yu izledikten sonra ” bu kanaldan geçmek istiyorum” dedim. Başka video’ları da derleyerek, biraz da geçiş ücretleri gibi bilgileri de ekleyerek bir Korint Kanalı sayfası çıkmış oldu. Öncelikle tekneniz yoksa üzülmeyin Korint kanalı oldukça turizm merkezine dönüşmüş. Turistler kanaldan bir katamaran yolcu teknesi ile geçebiliyor. Öyle turistik ki kanalın üstünde Bungee Jumping bile yapılıyor.
Teknesi ile bu kanaldan geçenler 185 deniz mili kestirme yapabiliyor. Yani Bodrum’dan çıkıp İtalya’ya gidecekseniz Korint kanalından geçerek ciddi bir mesafe tasarrufu edebilirsiniz.

Öncelikle temel bilgiler:
Korint Kanalı Ege Denizini İon Denizine bağlar ve ordan da Adriyatik denizine geçme olanağı verir. Yani aslında Ege’yi Adriyatik’e bağlar. İnsan yapımı muazzam bir kanal. İnşaatına 1881’de başlanmış 1893’de tamamlanmış. Genişliği 25 metre üzerindeki gemiler geçemiyor. Yani aslında yapılırken pek de geleceği görememişler. Herhalde 25 metreden daha geniş gemi olmaz diyorlardı o yıllarda.
- Mesafe: 6.3 km
- Maximum genişliği 25 mt
- Derinliği: 8mt
- Çevresindeki duvarların yüksekliği: 52 mt
- Geçiş ücretleri: Korint kanalından geçiş ücreti 9 metreye kadar teknelere 80 Euro. 15 metreye kadar olanlar her ek metre için 23 Euro fazladan ekleniyor. 15- 25 metre arası tekneler her ek metre için 25 Euro fazladan ekleniyor. 25 metreden büyük tekneler her ek metre için 27 Euro ödüyor. Eğer tekneniz normal yelkenli ise şu formül ile hesaplayabilirsiniz 80 + (LOA-9)*23,00 ya da resmi sayfaya bakıp hesaplayabilirsiniz. Resmi sayfa Neden bu kadar pahalı? Elbette güvenli bir seyir sunduğu için ve ciddi mesafe tasarruf ettirdiği için.
Küçük bir tarihi bilgi:
Roma İmparatorlarından Caligula, Julios Sezar ve Nero buraya bir kanal açmayı düşünmüş fakat başaramışlar. Filozof Apollonius buraya kanal yapmaya çalışanların bir şekilde hastalanacağı kehanetinde bulunur. Ve bu üç Roma imparatoru da vaktinden önce ölürler. Böyle bir hikaye de bu kanalı tarihsel olarak ilginç kılıyor.
Ayrıca ikinci dünya savaşı sırasında Almanlar tarafından bombalanarak kapatılmıştır. Hatta kapandığından emin olmak için 3400 tonluk buharlı bir gemi ve 130 vagon kanalda batırılmıştır. İkinci dünya savaşından sonra Amerikalılar tekrar kanalı açma masraflarını üstlenmişler.
Bir Cevap Yazın