Site icon Marina Kedisi

Yat sektöründeki taciz vakaları

Son bir haftadır edebiyat dünyası bazı yazar ve yayıncıların taciz vakaları ile tek kelime ile sarsılıyor. Ödüllü yazar Hasan Ali Toptaş’ın tacizleri ile başlayan ifşa hareketi başka yazarlara ve yayıncılara da yayıldı. Hayata, insana dair çok anlamlı, çok derin cümleler kuran bazı erkek yazarların ve yayıncıların aslında kendilerine istek duymayan kadınlara sözlü ve saldırgan tacizde bulunmaları elbette çok düşkırıcı. O kitaplarındaki anlamlı cümleler ve dergilerdeki hayatı çözmüş bakışlarla büyük bir çelişki…

Benzer bir ifşa hareketi Hollywood yapımcısı ve bazı oyuncular için de geçen yıllarda yaşanmıştı. Durum böyle olunca en çok taciz olayının yayıncılık, medya, sanat gibi alanlarda olduğu zannediliyor ama durum öyle değil. Sadece yayıncılık, medya, sanat alanında çalışan kadınlar eğitim ve özgüven düzeyleri daha yüksek olduğu için ifşa etme konusunda cesurlar.

Amerika’da yapılan ankete göre en çok cinsel taciz yapılan sektörler

Listenin en sonunda madencilik var çünkü madende çalışan kadın çok az.

Sanat ve eğlence de listenin alt sıralarında yer alıyor.

Yat sektörü konaklama ve yemek sektörüne girdiği için listenin başındaki sektörlerden ve bu konuda da anketler yapılmış. Superyachtnews‘te yer alan makaleye göre süperyacht sektöründe de metoo hareketi yapılmalı. Süper yatlar’da çalışan kadın mürettebatın yoğun bir şekilde tacize uğradıklarını yazıyor.

Fransa merkezli PYA ( Profesyönel yatçılık derneği) 2018’de bir araştırma yapıyor. 870 yat mürettebatına soruyorlar. Bu mürettebatın yarısı erkek yarısı kadın. yüzde 32’si yat içinde çalışıyor, yüzde 27’si kaptan, yüzde 61’i dış güvertede çalışıyor.

Sorulardan bir kaçı cevaplarıyla:

Mürettebattan bazı kızlar tecavüze uğradıklarını, sözlü fiziksel tacize maruza kaldıklarını, kaptana söylediklerinde ya o iyi çocuktur yapmaz gibi yorumlar aldıklarını belirtmişler. Sadece kadınlar değil yatlarda çalışan bazı erkekler de kadınların tacizine uğradıklarını itiraf etmişler. Yine aynı araştırmaya göre bazı durumlarda tacizci anında işten çıkarılmış bazı durumlarda sonuçsuz kalınmış.

Türkiye’ye yatlarda çalışan mürettebata baktığımız zaman kim bilir neler çıkar. Zamanla bunların konuşulacağına inanıyorum. Konuşulması da gerek.

Son satıra kadar geldiğinize göre E bülten’e de kayıt olun.

Exit mobile version