Site icon Marina Kedisi

Türk Yat Firmaları Dijital Dünyanın neresinde?

Türk yat firmaları dijital dünyanın neresinde? Yatçılık açısından dünyada cennet denebilecek koylardayız, peki “dijital dünyada” da manzaramız bu kadar güzel mi?

Bir kaç örnekle bu soruyu cevaplayayım:

72.6 metre boyunda bir megayacht olan Quantum of Solace, Turquoise Tersanesinde yani Türkiye’de yapıldı ve 2012’de suya indi. Amerika’da Google’da “Quantum of Solace” yazarak arama yaptığınızda görebileceğiniz siteler hep yabancı. Turquoise Tersanesi bu linkler arasında maalesef çıkmıyor. Kim çıkıyor? Amerikalı broker firmaları ya da yine yabancı yat listeleme firmaları.

Not: Arama sonuçları arama yapılan ülkeye göre değişir

İkinci örneğe geçelim:

Yurtdışı aramalarında İngilizce “Tekne turu Türkiye” şeklinde yazıldığında ilk sıralarda çıkanların yüzde 95’i yabancı. Türk mavi tur firmaları ancak yabancı listeleme sitelerine ücret ödeyerek tekne turlarını satmaya çalışıyorlar.

Türkiye’nin dünyadaki en iyi yelken rotalarından biri olduğunu hepimizi biliyoruz. Gerçek dünyadaki sahip olduğumuz bu doğal manzara üstünlüğüne rağmen dijital dünyada durum iç açıcı değil.

Atila İlhan bir şiirinde diyor ki; “Garson masa güzel, sen manzarayı değiştir” Bizdeki durum ise “garson manzara güzel, sen arama motorlarını değiştir!”

Arama motoru optimizasyonu teknik bir konu. Arama motorları siteleri ön plana çıkaran bir dizi işlemi içeriyor. Ama en önemli kısım “İçerik ve Kelimeler” Elbette yat dünyasını dijital dünyada domine eden dil İngilizce olduğu için İngilizce şart ve ayrıca sektörü ve müşteri profilini bilmek de şart.

Denizcilik sektöründeki firmalar Dijital Pazarlama kararı aldıklarında yapılan en Şahane Yanlışları sıralıyorum:

Bu şahane yanlışları göre göre bir karar aldım: Dijital dönüşüm yaşamak isteyen yat firmalarının Dijital Haritalarını çıkaracağım. Yurtdışına yönelik hedefleri olan yat firmaları, tersaneler, yat sektörüne üretim yapanlar, yabancı müşteri hedefleyen charter firmaları daha çok ilgimi çekiyor.

2005 yılından beri denizcilik sektöründe ve 2000 yılından beri internet dünyasında bir çok web sitesinin oluşumunda yer aldığım bu iki tecrübeyi birleştirip sadece denizcilik firmalarının “Dijital Haritalarını” çıkarmaya başlıyorum. (Referansım Marinakedisi.com aylık ziyaretçi sayısı 10.000 )

Dijital harita ne içerecek? Firmanın dijital dünyadaki yeri nerede? Yani hedefindeki müşterilere yakınlığı uzaklığı nedir? Dünyadaki rakipleri hedefine ne kadar yakın ve bu mesafeyi nasıl koruyorlar? Gerçek bir dijital rota’yı içerecek. Ne yapılması net bir şekilde belli olan.

Dijital dönüşümle ilgili bilgi almak için yazabilirsiniz; info@marinakedisi.com

Exit mobile version