Site icon Marina Kedisi

Su yapıcı hakkında bilinmesi gereken 8 madde

clean clear cold drink

Photo by Pixabay on Pexels.com

Su yapıcı hakkında herkesin merak ettiği en önemli soru su yapıcı cihazlardan çıkan su su içilebilir mi? Ama kendi adıma en merak ettiğim soru bu cihazların ne zaman kim tarafından üretildiği sorusu oldu. Çünkü aslında belki de insanoğlunun kaderini etkileyecek bir icat. Su kaynakları azalırken, gelecekteki su savaşlarından bahsedilirken bu cihazlar insanlığı kurtacarak…. Bu sebeple ilk madde su yapıcı cihazların ilk hangi ülkede kullanıldığı.

1- Su Yapıcı ilk nereden çıktı?

Bazıları 1970’lerde Amerika’da çıktığını söylüyor. Fakat daha kesin bir kaynak su yapıcı sistemin 1970’lerde İsrail’de üretilip Amerika’ya geçtiği yönünde ki İsrail’deki kısıtlı içilebilir su kaynağı düşünüldüğünde bu keşfin İsrail’de olması daha mantıklı. 30 yıl sonra yani 2000’lerde Avrupa’ya geçiyor, Bizim ülkemizde üretilmeye başlanması 2010 yıllına denk geliyor. Maalesef tarihi hakkında daha fazla bilgiye ulaşamadım.

2- Su Yapıcılar nasıl çalışır?

Diyaliz makinesinden esinlenildiği söyleniyor ve çalışma prensibinin böbreklerin çalışma sistemine de benzer olduğu söyleniyor. Kan böbreklere girer, süzülür ve süzüldükten sonra suyun ve iyonları bir kısmını geri emer, biriktirir ve kana geri verir. Alıyor filtreliyor ve geri veriyor. Atıklar da idrarla çıkartılıyor.

Su yapıcılar su üretiminde ters ozmos denilen bir sistemi kullanırlar.

Ters ozmos ssistemi

Bunu anlamak için çok eski bir bilgiyi anımsayalım. Temiz suyun akış yönü hep tuzlu suya doğrudur. ( Tatlı suların denizlere akması Orta-3 Coğrafya derslerinden hatırlarsınız) Ters ozmos ise bir yüksek basınçla bunu tam tersine çevirir. Yani yüksek basınç uygulayarak membrandan deniz suyunu geçirir ve diğer tarafa suyu arındırarak iletir. Membranlar basınça gelen suya bir bariyer oluşturur ve istenmeyen maddelerin geçişini filtreler. Yüksek basınç uygulayarak bunu siz de yapabilirsiniz ki İngilizce bilenler aşağıdaki video’ya bakabilir. Kendi sistemini yapmak için…

3- Su yapıcılardan gelen su içilir mi?

Su yapıcılar suyu bakterilerden arındır. Buna ek olarak post filtreleme denilen süreçten geçmek zorundadır. Post filtrelemeden geçtikten sonra su yapıcı cihazlardan çıkan su içilir. Örneğin 14 sene hiç durmadan dünya seyahati yapan Elaine ve Mehmet Selis çift bu süre zarfında sadece su yapıcı kullanarak su ihtiyaçlarını karşıladı. Cihazlarından çıkan suyu ultraviyole ışınlarla filtreledikten sonra içine mineral katarak içtiler. Cihaz, bakterileri yok eder ama minarel de bırakmaz. Bu sebeple yemeklerde, duşta kullanılır ama içmeye geldiğinde post filtrelemeden geçirmek gerekir. (Tekneyle dünyayı gezmenin maliyeti)

4- Su yapıcı cihazından gelen su nasıl saklanmalı?

Su yapıcılardan filtrelenen saf su temiz su tanklarında saklanır ama dikkat edilecek iki husus var tankların temiz olması ve şüpheli yerlerden alınan su ile karıştırılmaması. Yani gidip bakteri şüphesi olan bir suyla karıştırmamak gerek.

5- Su yapıcılar su kıtlığına bir çare olabilir mi?

Evet kesinlikle olacaktır ama sorun nüfus bu hızla artarsa muhtemelen yüzyıllardan sonra bir gün deniz suyunu da içerek tüketilmesine neden olabilir… Hemen bir örnek Seamar su yapıcısı markası denize yakın olan yerlerde afet olması durumunda su ihtiyacının karşılanması için acil durum deniz suyu arıtma sistemini Marmaris Belediye’sine sundu. Römork üzerine sabitlenen sistem 400 litreye yakın deniz suyunu kullanılabilir suya çeviriyor. Yani karada da çözüm sağlayan bir keşif.

6- Her teknede olmalı mı?

Teknesinde marinada tutup çok az denize açılanların dışında her teknede olmalı çünkü birincisi güzel bir koydasınız ve su bulmak için bir limana gittiğinizde muhtemelen yerinizi kaptırabilirsiniz. Ama bundan daha önemlisi bilmediğiniz limanlardan aldığınız sularda acaba bakterisi olacak mı? Bu sebeple su arıtıcıya güvenmek bilinmeyen noktalardan alınan sulara güvenmekten daha önemli görünüyor.

FOMCS Yacht Manegement Software for yacht brokers, charter brokers, yacht owners and yacht agencies. Try 30 days free

7- Ne kadara mal olur?

12 metrelik bir tekne için 100-150 litre su üreten cihazlar öneriliyor. Böyle bir cihazın maliyeti de 6500 Euro civarında. Teknik konulara meraklılar için maliyeti konusunda yabancı bir link paylaşıyorum.Maliyeti

8- Yerli üreticiler var mı?

Evet ve sayılar oldukça fazla. Birkaçını sıralıyorum; Seamar, Denmar, Yorulmaz,

Kimi parçaları yurtdışından getirip burada monte ediyor. Kimi parçaları da burada üretiyor. Elbette bu durum kur farklarından dolayı fiyatlara yansıyacaktır. Artık almayı düşünüyorsanız tek tek arayıp sormanızda fayda var.

Ayda bir Pazar günleri yolladığımız Marinakedisi bültene üye olun

Güneş Aysun MYBA Yönetim Kuruluna Seçildi
Güneş Aysun, Uluslarası MYBA Yönetim Kuruluna Seçildi Türkiye'nin deniz turizmi sektöründeki öncü …
Günün Teknesi Prestige
No language given. Please add attribute lg="en" or other language to the shortcode.
“GONCA” Klasik Tekneler Ödülünü Kazandı
Rahmi M. Koç Müzesi’nin koleksiyonlarından biri olan Çanakkale Savaşında'da görev alıp sağlam …
Günün Teknesi Jeanneau 45
No language given. Please add attribute lg="en" or other language to the shortcode.
Exit mobile version