İlk bölümünde tekne için en uygun mutfak bıçaklarını incelediğimiz yazı dizimizin 2. bölümünde belki de en paslanmaz olması gereken dalış bıçaklarını inceliyoruz. Önemle belirtelim, bu yazıyı sadece paslanmaz odaklı olarak algılamayın. Çok amaçlı aletler serimizi okuduysanız, işlevselliğe verdiğimiz önemi biliyorsunuz. Hobi amaçlı dalışlar için gerekli bir malzeme olmasının tek sebebi ‘acil durumlar’ olan bıçağın, keskinliği, sağlamlığı ve kullanım pratikliği de önemli. Bir dalgıç ve zıpkıncı olarak söylüyorum, “Bıçak deyip geçmeyin!” Yeri geliyor bu bıçakları bazı olağanüstü durumlarda kullanıyorsunuz:
- Şiddetli akıntıya karşı deniz zemininde kendinizi sabitlemek için (ör. kuma saplayarak)
- Taş ve kayaları kaldırmak için bir levye olarak
- Dar alanlarda çok ince ve güçlü sicimleri (ağ, braid misina, vb…) kesmek için
Bunu söylemekle birlikte bu yazının dalış bıçakları üzerine genel bir yazı olmadığını da söyleyelim. Yani zıpkın için veya BC’de saklı bulundurmak, kola takmak için veya farklı amaçlar doğrultusunda hangi tür bıçaklar iyidir konusuna girmeyeceğiz. O konu başka bir yazıya…
Titanyum

Öncelikle çelik olmadığını söyleyelim, ama sağlamlığı, hafifliği ve paslanmazlığıyla, bilinen tüm dalış malzemeleri markalarının en pahalı modellerinde kullanıldığından, titanyumdan bahsetmeden olmaz. Bir kere, ‘titanyum’ diye hemen atlamamalı. Bıçağın neresi titanyum? Kesici kısmı mı, yoksa sapı mı, yoksa bütünü mü? Çünkü, genelde kesicisi titanyum diye alınıyorlar ama sadece sapı titanyum çıkıyor ve bu aslında kötü bir şey demek değil. Titanyum, bir kesici olarak fazla yumuşak bir metal, keskinliğini hiç koruyamıyor. Evet, çok hafif, paslanmaz ve sağlam oluyorlar ama bu bir bıçak, ben bıçaktan istediğim kesme performansını alamıyorsam ve bıçağı her kullanım sonrası bilemek zorundaysam, benim için kullanışlı bir malzeme değildir demektir. Üstüne bir de pahalı. Tavsiye etmiyoruz.
304 ve Deniz Sınıfı 316 Paslanmaz Çelik

Mutfak bıçakları yazımızda kısaca bahsetmiştik. Özellikle ‘deniz sınıfı 316’ olmak üzere 300 serisi teknenin türlü malzemelerinde kullanılan bir tür. Ama yumuşak olduklarından, ince, sert ve keskin olması gereken mutfak bıçaklarında hiç önermedik. Çok daha kalın bir kesiciye sahip dalış bıçakları için ise iyi bir metal. Paslanmazlıklarını da göz önünde tutarsak, iyi dalış bıçağı üretimindeki en yaygın iki çelik türünden biri olduğunu tahmin etmek zor değil. Fakat, bu sınıf için yumuşak demiştik. Ne kadar iyi olurlarsa olsunlar, titanyum gibi düzenli bilenmesi gereken bir tür. 304, 316’dan da yumuşak. Ayrıca, eninde sonunda belli noktalardan paslanan bu sınıf çelikler, kaliteli dalış bıçağı firmaları tarafından üretim aşamasında çeşitli ısı ve sertleştirme uygulamalarına tabi tutulduklarından, Scubapro ve Cressi gibi iyi markalar tavsiyelerimiz arasındadır.
420 Paslanmaz Çelik

İyi dalış bıçaklarında 300 sınıfıyla birlikte en yaygın kullanılan iki türden diğeri. 316’nin paslanmazlığına sahip olmasalar da sertlik ve keskinliklerini muhafaza etme süresi tüm 300 sınıfından daha iyi. 420’den yapılan bıçakların hemen hepsi çeşitli noktalardan zamanla paslanırlar, ama yine de çok üzün süre kullanılabilirler. Fiyat ve genel kullanım açısından tavsiyelerimizdendir. 420’yi kullanan ve tavsiye edebileceğimiz bazı markalar Ocean Design Apollo, Seac, Mares, Tusa, Omer.
1.4116 Alman Yüksek Karbon Paslanmaz Çelik

Yine mutfak bıçakları yazımızda detaylarına indiğimiz bir çelik türü, dalış bıçaklarında da bazı firmalar tarafından kullanılan bir malzeme. Hatta, İtalyan ‘Mac Coltellerie’yi de o yazıda tavsiye olarak değil de örnek olarak vermiştik. Bu yazıda ise tavsiye ettiğimiz markalardan biri. Farklı metallerden modelleri olan diğer tüm markaların aksine Mac Coltellerie sadece 1.4116 kullanıyor ve Cressi’nin bazı bıçak modellerini de aynı çelikten ürettiğini ve fileto bıçaklarının da çok başarılı olduklarını da söyleyelim. Paslanmazlıkta ve keskinlikte 400 serisine benzer özellikler gösteren bu çeliğin de zamanla belli noktalardan paslandığını göreceksiniz. Yine de uzun ömürlü olacaklardır.
N680, X15TN ve LC200N Paslanmaz Çelikler

Butik türlerden olup, klasik dalış bıçağı üreten firmaların kullandığı bir çelik değildir. Paslanmazlık seviyesi önceki tüm çeliklerden daha iyi olan bu iki türden N680 keskinliğini uzun süreli korumada listemizin bir numarası. Fakat, sağlamlıkları yukarıdaki klasik dalış bıçakları gibi değil. Levye gibi kullanmanızı tavsiye edemiyoruz mesela. Belki de o yüzden, iyi bilinen bıçak üreticileri Benchmade, Böker ve Spyderco bu çelikleri kullanarak dalış bıçağı üretmiş olsalar da bu modeller artık üretilmiyor. Ayrıca pahalılar. Dalış ve sualtı işleri için gereksiz.
H1 Paslanmaz Çelik

Karada, denizde, havada, bıçak sektöründe kullanılan paslanmazlıkta en üst düzey çelik türü. Kesinlikle paslanmıyor. Bir rivayete göre sadece saf klorün içinde bekletildiğinde paslanıyormuş. Haliyle, yine butik bir tür ve gördüğümüz kadarıyla sadece butik üretici Spyderco ‘Salt’ serisinde kullanıyor. Keskinliğini uzun süre koruma ve sağlamlık açısından 420 ayarında olan yumuşak çeliği de sürekli bilemek gerekiyor. Fiyat ve mevcut modellerin ağır işleri kaldıramayacağını dikkate alacak olursanız (ör. levye görevi göremez) tavsiye etmediğimizi anlayacaksınız. Ancak, bu çelikten üretilen malzemelere gelecekte daha fazla rastlayacağınızı öngörüyoruz. Aklınızın bir köşesinde bulunsun.
Kısaca, yerli üreticilerimizin girmediği dalış bıçağı sektöründe eninde sonunda bir tarafları paslansa da klasik paslanmaz çelikten ve bilinen firmalardan şaşmayın.
Ayda bir gelen marinakedisi e-bültenine kayıt olmanız için e-postanızı yazmanız yeterli:
Bir Cevap Yazın