Mavi Yolculuk Türleri tekne türü ve kişinin tatil beklentisine göre değişir. Bu açıdan bakıldığından mavi yolculuk türleri daha iyi açıklanabilmesi için öncelikle mavi yolculuk, mavi gezi, mavi tur denilen türün bir tanımını vermek ve bununla ilgili soruları cevaplamak gerek.
Mavi yolculuk 1946 yıllarının sonunda Türk sanatçı ve aydınlarının başlattığı bir gezi biçimi. Daha önce Ege’de tekneyle ya balıkçılık, ya süngercilik ya da yük taşıması yapılıyordu. Fakat Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir), Azra Erhat, Sabahattin Eyüboğlu gibi aydın, yazar ve sanatçıların bir araya gelerek düzenledikleri geziler Mavi Yolculuk, Mavi Gezi , Mavi Tur adını aldı. Mavi yolculuk en basit anlamıyla bir teknede koy koy gezerek tatil yapılmasıdır. Fakat ilk yapıldığı yıllarda bir diğer amaç da Anadolu kıyılarının tanınması anacı da vardı. Yoğun mavi rengiyle karşılaşıldığı için ismi mavidir. Deniz mavidir, gök mavidir ve tur esnasında fazlasıyla mavi tonlarına denk gelinir. Azra Erhat’ın yazdığı Mavi Yolculuk adlı kitap bu ismin yaygınlaşmasına, kalıcılaşmasına ve Türkiye’ye özgü bir terim olmasına neden olmuştur. Mavi Yolculuk bir kültür mirasıdır. Mavi Yolculuk Türleri açısından da bir kaç çeşittir. En yaygını gulet, tirhandil denilen Ege’ye özgür teknelerde yapılanıdır. Bunlar geniş iç alanlar sunar. Yelkenli teknede, katamaran (çift gövdeli) teknede yapılanları vardı. Kaptanlı ya da kaptansız olarak da çeşitlere ayırmak mümkündür.
1945’li yıllarda Sabahattin Öncülüğünde başladı. İzmir Limanı’ndan başlayan ilk tura Sabahattin Ali , Bedri Rahmi Eyüboğlu da katıldı. İzmir Limanından izin alırken liman yöneticileri bu geziden huylandı. Onlar o ana kadar hep balıkçılar, süngerciler ya da yük taşıyanlara izin veriyorlardı, bir kaç sanatçı ve yazarın tekne ile açılmak istemesi şüphe yarattı. Amacınız nedir diye sordular, “GEZİ” cevabını alınca iyice huylandılar çünkü o yıllarda böyle bir kültür yoktu. Kaçakçılık yapsalar bu kadar tuhaf karşılanmayacaktı. Durumu Ankara’ya bildirdiler. Bir kaç tuhaf adam Ege’de gezi yapacak dediler. Sonuç bürokrasinin ardından gerekli izinler alındı. Bu girişim de Mavi yolculuk kapılarını da açmış oldu.
Mavi Yolculuk ilk yapıldığı yıllarda Hürriyet, Macera adlı teknelerde yapılırdı. Özellikle Hürriyet adlı tekne bu açıdan meşhurdur. 16 metre boyundaydı. Genelde Marmaris’ten çıkılırdı turlara. Hürriyet Teknesinin kaptanı da Fuat Kaptandı.
Hayır değildi. Şimdi herkese bir kamara düşüyor ama o zamanlar uyku tulumunu ya da battaniyesini alan güvertede uyurdu. Tuvalet sorunu vardı. Büyük tuvalet tekne seyir halindeyken ya da bir koya girildiğinde doğada yapılırdı.
Eğer bu soruyu Mina Urgan’a soracak olsaydınız size anılarında bu soruyu şöyle yanıtlardı. Mavi Yolculuk Türleri ikiye ayrılı; Darbukalı ve darbukasız olanlar. Onların döneminde mavi yolculuk dendi mi koyları gezmek, antik kalıntılara çıkmak, keşfetmek vesaire vardı. Sonra müzikli olanlar başladı.
Günümüze geldiğimizde Mavi yolculuk türleri elbette farklı gruplara ayrılıyor.
1- Lüks teknelerde kabin kiralama. Otel odası gibi bir kamara kiralıyorsunuz. Yemek, eğlence tekneden siz valizinizi alıp geliyorsunuz. Genellikle Gulet tipi tekneler seçiliyor. Çünkü yaşam alanı geniş. Yaşam alanının geniş olmasının önemini teknede bir kaç gün geçirdikten sonra anlıyorsunuz. Sonuçta deniz üzerinde küçük bir alan üzerinde biraz kafa dinlemek isteyebilirsiniz. Bu tür, mavi yolculuk türleri arasında daha ekonomik tercih fakat teknede tuhaf tipler varsa onları tatiliniz boyunca görmek zorunda kalıyorsunuz
2- ikinci türde daha küçük bir tekneyi kaptanlı olarak ailenizle dostlarınızla kiralayabilirsiniz. Kaptanın yanında genelde yemekleri yapan bir aşçı bir gemici oluyor ama ilk seçenekteki kadar lüks beklentiye girmeyin.
3- Üçüncü türde yelken eğitimi ile mavi yolculuğu birleştirip sportif bir tatil yapabilirsiniz.
4- Kaptansız tekne kiraladığınız tür için tekneyi kullanıyor olmanız gerekiyor. En pahalı seçenek bu seçenek.
Lüks teknede kabin kiraladığınız zaman diğer yolcuları seçme şansınız yok, bu da kendi içinde bir risk barındırıyor. Lisedeki sevmediğiniz coğrafya hocası bile şansınıza teknede olabilir. Ama burada iyi dostluklar kurma şansınız da yüksek. Denizde kurulan dostluklar kalıcı oluyor.
Yelken eğitimi ile tatilin birleştirildiği mavi yolculuk türleri gençleri ve tekne almayı düşünenler oldukça tatmin eder. Hem eğitim, hem tatil hem de yelken hocası ile kurulan bir haftalık dostluk iyidir. Bu turlarda genelde mutfak masraflarını siz yaparsınız. Yelken eğitimi de eklendiği için fiyat artar. Fakat yelken yapmanın, dümen tutmanın zevkine varırsanız tatil boyut değiştirir.
Kaptanlı tekne kiralama seçeneğinde eşiniz dostunuzla kendi grubunuzu oluşturursunuz daha keyifli olur. İstediğiniz koyda daha fazla kalırsınız. Kaptan sizin isteklerinize daha çok uyum gösterir.
Fiyatlar 2021 fiyatlarıdır ve sadece fikir versin diye paylaşıyoruz. Ortalama ne kadara malolur. Mavi yolculuk ekonomik olarak nasıl bir tatil türüdür bu açıdan merakını gidermek için.
Kamaralı bir teknede yemek, tüm tekne masrafları dahil bir kamara kişi başı 2500 ile 6500 arasında değişir. Teknenin yaşı, büyüklüğü, konforu, rotanın uzunluğu kısalığı, hangi mevsimde tur katılacağınız bu fiyatları etkiler. yüksek sezonda fiyatlar yükselir.
Kaptansız tekne kiralayacaksınız teknenin yaşı önemlidir. 2008 model bir yelkenli yatı yüksek sezonda 5000 ya da 6000 Euro’ya düşük sezonda 4000 Euro’ya kiralayabilirsiniz. Bunlar haftalık fiyatlar ve kişi başı değil haftalık teknenin kiralama fiyatı, kaptansız. Buna “bareboat” kiralama da denir.
Kaptanlı kiralayacaksanız da üstteki fiyatlara yakın olur. Yelken eğitimi ile alacaksanız üstteki fiyatlara bir de yelken hocasının fiyatı eklenir. Hoca ne kadar tanınmışsa fiyat o kadar artar.
Mavi yolculuklarda farklı koylara gidilir orada demir atılır. Denize girilir, balık tutulur, su sporları yapılır, kano surf, dalma gibi… Lüks teknelerde daha çok su sporu alternatifleri olabilir. Değişik koylarda karaya çıkılır gezilir, varsa antik yerler görürlür. Yemek yenir. Genelde bu tarz aktiviteler yapılır. Fotoğraf çekilir , instagrama konulur. Artık taillerin en çok hizmet verdiği yer instagram oldu:) Dostluklar kurulur. Bazen de bazılarına gıcık kapılır ama deniz havası ile çabuk unutulur.
Mavi yolculuklarda yapılan en büyük hata kaptanla didişmektir. Kaptanların bir kısmı çok ukala olabilir ama tolerans göstermek daha iyidir. Aslında en büyük hata hemen bu işe girme planları kurmaktır. Tekne alıp aynı işi yapmanın hayali kurulur. Bu işi yapanlar şunu iyi bilir tekne kiralama işinde bir kaç tekne sahibi olmak kazandırır tek tekne ile bu işi yapmak pek de karlı değildir.
Marmaris- Fethiye, Bodrum Gökova, Marmaris-Datça bu rotalarda muhteşem koylar bulunur.
Bu koylara örnek olarak; Palamut Bükü, Dirsekbükü’nü verebiliriz. Gökova irili ufaklı koyları ile mükemmeldir. Anadolu kıyıları mükemmel koylardan oluşur.
Tek başına mavi yolculuğa katılınır mı? Kabinli tekneye tek kişi katılmayı düşünüyorsanız, önce tur firmasına katılan yolcuların nasıl olduğunu sormak akıllıca olur. Hepsi aile ise turun sıkıcı olma ihtimali var. Bir de bazı insanlar muhabbete kapalı olur, yalnızlık hissedebilirsiniz. Denizin ortasında deniz dal çık dal çık nereye kadar 🙂
Mavi Yolculuk Türleri içinde hangisi size uygun olabilir?
Mavi yolculuğa çıkmadan önce kendinize nasıl bir tatil istediğinizi sormalısınız. Mavi yolculuk herkes için uygun olmayabilir. Muhteşem koyları görmenin bir diğer yolu da günü birlik tekne turları. Eğer bir teknede bir grup insanlar bir kaç gün geçirmek mizacınıza uymuyorsa gittiğiniz tatil bölgesinden günü birlik tekne turlarına katılıp sadece bir günü teknede insanlarla geçirebilirsiniz.
Yat koyları Listesi sayfamıza göz atabilirsiniz.
Mavi Yolculuk hakkında daha çok fikir sahibi olmak için aşağıdaki video çok ideal
Aşağıdaki video birbirini tanıyan insanların mavi turuna ait