Site icon Marina Kedisi

“Lahana Salamurası”  denizcilerin  efsane gıdası

Uzun süre denizde kalıp C vitamininden mahrum kalan denizciler iskorbüt hastalığına sıklıkla yakalanırken Kaptan Cook ve ekibinde tek bir iskorbit hastalığına yakalanan olmamıştı. Bunun üzerine Kaptan Cook “Deniz Yolculuklarında Sağlığı Koruma Çareleri” isminde bir kitap yazdı ve Copley madalyasına layık görüldü.

İskorbüt Hastalığı

C vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık.

Halsizlik, kolayca kanayan ve geriye çekilen dişetleri, ciltte morluklar, eklemlerde ağrı ve yuvarlanan saçlar belirtileridir. Vücut direncinin azalmasından dolayı grip ve nezleye yakalanma riski artar. Ayrıca dişler dökülmeye başlar.

Çaresi

Taze meyve ve sebze tüketmek ve Kaptan Cook’un lahana salamurası. Kaptan Cook gemi adamlarına her gün lahana salamurası yediriyordu. Tuzlanmış lahanalar fıçıya bastırılıyor ve sürekli tüketiliyordu. Buzdolabı olmadığı için gıdaları fermente ediyorlardı. Bugün buzdolabı olmasına rağmen uzmanlar fermente gıdaları özellikle bağırsak floramızı korumak için öneriyorlar.

Sebze meyve ve lahana salamurası

Limonun İskorbüte etkisi

1753’te İskoç denizci James Lind’in  turunçgillerin iskorbütü engellediğini keşfetmesiyle denizciler limon stoklamaya başladı. Öyle ki  Britanya denizcileri  limonlu anlamına gelen “Limey” olarak anılmaya başlandı.

Salamura nedir?

Salamura, yiyeceklerin uzun süre bozulmadan dayanması için kullanılan bir teknik. Yiyecekler tuzlu suyun içinde bekletilerek fermante edilir. Bu süreç içerisinde yiyecekler yavaş yavaş olgunlaşır ve uzun süre bozulmaz.Salamura yaparken gerekli olanlar: su, tuz ve salamura edilecek yiyecek. Eskiler bunları iyi bilirler, birini yakalayıp öğrenmeli!

 

Kinoa denizciler için neden önemli

200 yıllık şaşırtıcı bir hikaye

Exit mobile version