İstanbul Marinaları İstanbul’un batısından doğusuna yayılmış konumdadır. Şu anda altı marina var ve ek olarak İstanbul Belediyesine ait İstinye ve Tarabya marinaları yer alıyor. Marinalar ek olarak Kıyı İstanbul Marina’nın açılması bekleniyor. Açılmış olabilir fiyat alabilirsiniz onun da iletişim bilgileri listede.
Marmara Denizinde bulunan İstanbul Marinaları verilen hizmetler konusunda benzer. En büyük farklılık yaratan nokta şehre yakınlık diyebiliriz. İstanbul Marinaları konumları gereği yat fuarlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Ataköy Marina, Viaport Marina’da yazın ve kışın fuarlar düzenlenmektedir.
İstanbul Marinaları Listesi
atakoymarina@atakoymarina.com.tr
Ataköy/İstanbul
Büyükçekmece/İstanbul
Pendik/İstanbul
Kalamış/İstanbul
viaportmarina@viaportmarina.com
Tuzla/İstanbul
İstinye ve Tarabya Tekne Park (İstmarin Tekne Parklar)
istinye.marina@ispark.istanbul
İstanbul
0(212) 882 00 90
Beylükdüzü/İstanbul
İstanbul Marinaları listesine şehir olarak dahil olma da Marmara Marinası olarak Yalova Marina’yı da bu sayfada paylaşmak gerektiğini düşünüyoruz.
Yalova
Marmara Marinaları Fiyat Sorgulama Sayfası
Yeni marinalardan haberdar olmak için bültene üye olun.
İstanbul Marinaları tercih edilecekse Marmara Denizi hakkında bilgi sahibi olunması şart. Bir iç deniz olmasına rağmen bulunduğu konum nedeniyle hem trafik açısından hem de akıntı açısından zorlukları olan bir deniz.
İstanbul Marinalar bir iç deniz olan Marmara Denizi üzerindedir. Marmara Denizi, Karadeniz’i Ege Denizi ve Akdeniz’e bağlar.
İstanbul Boğazı ile Karadeniz’e, Çanakkale Boğazı ile Ege Denizi’ne bağlanır. Deniz, kuzey-güney yönünde 110, doğu-batı yönünde 35 mil ortalama mesafededir. 11.500 km2 alana sahip Marmara Denizi’nin en derin mevkii, 1.270 metredir. Doğu, batı yönlü bir akıntıya sahiptir.
İstanbul Boğazı ile bağlı olduğu kuzeyindeki Karadeniz, Çanakkale Boğazı ile bağlı olduğu Ege Denizi’ne göre 0,4 metre yüksektir. Bu yükseklikten kaynaklanan su akışı genel akıntı rejimini oluşturan etkendir. Karadeniz suları, İstanbul Boğazı’ndan hızlı bir şekilde girer ve Boğaz bitişinde Marmara’ya girdiğinde gücünü kaybederek akar. Bu akıntı, bir kolu ile İzmit Körfezi’ne, bir kolu ile Adalar üzerinden Gemlik Körfezi’ne ve bir kolu ile Trakya kıyılarını yalayarak 0,5 millik bir hızla Gelibolu üzerinden Çanakkale Boğazı’na gider.
Karadeniz’deki yoğun yağışların ve akarsuların etkisi ile tuz oranı düşük olan bu sular, Ege’ye akarak geçerken, Ege Denizi’nin tuzlu suları da Çanakkale Boğazı’ndan girerek İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e çıkar.
Marmara Denizi iç ve küçük bir deniz olmasına karşılık rüzgârları, akıntıları, dik ve sık aralıklı dalga üretmesi, yoğun deniz trafiği nedeniyle dikkatli seyir edilmesi gereken bir denizdir. Rüzgâr ve akıntıların etkisi ile İstanbul Boğazı-Çanakkale Boğazı doğu-batı rotası genelde rahat kat edilir. Ancak bu rotanın tersi zor bir seyre neden olur diyebiliriz. Gemi trafiği yoğun olduğu için gemi trafik hattı dışında kalan alanlarda seyir etmek tercih edilmeli. Özellikle de, gemi trafik hattı ile Avrupa kıyıları arası tercih edilmelidir. Marmara’yı doğudan batıya ya da batıdan doğuya kat etmek isteyen tekneler, kuzeye yakın geçmeye özen göstermeliler, çünkü çoğunlukla yaz aylarında hâkim rüzgâr poyrazdır.
Boğazlardaki seyis sürati azami 10 knot dır.