Çok Amaçlı Aletler – Küçük Sınıf

YASAL UYARI: Bu yazı içeriğindeki ürünler yasal olarak gerekçesiz, kolay erişilir biçimde, üstünüzde veya çantanızda taşınamazlar. Eğer hangi şart ve gerekçelerle taşıma konusunda emin değilseniz, yetkili mercilere danışınız.

Çok amaçlı aletler yazımıza birçok geri bildirim geldiğini söylemiştik ve bunların bir kısmına, bir başka yazı altında, ‘Çok amaclı aletlerde 2. Round’, cevap vermeye çalışmıştık. İlk yazımıza gelen geri bildirimlerin bazıları da hangi Victorinox çakılarının en iyi seçenekler olacağını sorguluyordu.

Bu yazımızda Victorinox dahil minik sınıfta, hangi küçük çakıların en iyi veya ana aleti tamamlayıcı seçenekler olacağını tartışıyor, nokta atışı tavsiyeler veriyoruz. Tavsiye ettiğimiz seçeneklerin hepsi aynı fiyat düzeyindeler ve anahtarlık görevi görebilecek büyüklükte ve ağırlıktalar (maksimum 91mm boy ve 100 gr ağırlık) ama anahtarlık olarak her an taşıma konusunda baştaki yasal uyarımızı dikkat alalım lütfen. Buyurun detaylara:

Eğer zaten bir Victorinox’unuz varsa, bu sınıfta ekstra başka bir yatırım yapmanıza gerek yok.

Victorinox

Görselimizde de göreceğiniz gibi boyutlar arasında çok büyük farklar olmasa da 58mm ve 65mm’lik modellerin üstünü çiziyoruz. Belki 58mm’lik Classic SD modelinde çoğumuz için yeterli bir çakı, makas, törpü ve cımbız var ama maalesef çok küçükler. Biraz elleriniz büyükse veya türlü nedenlerden dolayı ellerinizi ince işlerde kullanamıyorsanız, bu ufak modelleri kullanabilmek külfet. Bu yüzden, Classic SD ile aynı özellikleri biraz daha büyük boyutta sunan Victorinox Ambassador, 74mm boy ve 35gr ağırlığıyla minimalistler için ilk önerimiz.

Temel özelliklerden biraz daha fazlasını arayanlara ise tavsiyemiz, uzun bir süre önce Victorinox tarafından satın alınan Wenger tasarımı 85mm’lik modeller. Bu modeller bugün Wenger adından ziyade Delemont koleksiyonu olarak pazarlanıyor ve bazı edevatlarında cazip Wenger özellikleri korunmuş. Evolution veya EvoGrip olarak bilinen bu modellerde:

  • Daha geniş yüzlü bir çakı ve ‘S’ koduyla başlayan modellerde çakıda kilit sistemi var (Ör. Evolution S17, S18). (Kilit sistemi çok başarılı, yoksa bıçak performansında fark yok.)
  • Şaft tipi bir yayla çalışan, keskin yüzlerinden birinin tırtıllı olduğu bir makası var. (Klasik Victorinox tasarımı makastaki ince tel yaydan daha sağlam ama keskinlik performansı daha kötü.)
  • Düz kalın tornavidası model farkı gözetmeksizin bir kilit sistemine sahip. Bastırıldığında otomatikman kilitleniyor, kayma veya kapanma derdi yok, çok başarılı.
  • İkinci küçük çakı yerine bir tırnak törpüsü var ki bu da bizce daha kullanışlı, zira bu sınıfta ikinci bir bıçağa gerek yok.
  • Kapalı pozisyonda biraz daha endamlı ve ergonomik denebilecek bir gövdeye sahip. (Kullanımda çok farketmiyor.)

Delemont koleksiyonunda önereceğimiz modeller 76-94 gram arası ağırlığa sahip Evolution 14, 17 ve 18 veya bunların ‘S’ veya ‘EvoGrip’ versiyonları. Modeller arasında çok küçük farklar var.

Victorinox’ta son tavsiyelerimiz, 91mm’lik modellerden sırasıyla 82, 97 ve 101 gr ağırlığa sahip Climber, Huntsman ve Explorer. 91mm’lik modellerin makası ideal boy ve performansa sahip. Huntsman’ın Climber’a göre tek ekstrası testeresi. Explorer’da ise testere yerine bir büyüteç ve dikine bir yıldız tornavida var. Dikine tornavidayı özellikle belirtiyoruz, zira yıldız tornavida bizim sevdiğimiz bir özellik ve bazı Victorinox’larda bu tornavida yana, enlemesine yerleştirilmiş (ör. Fieldmaster, Super Tinker), kullanımı kısıtlayıcı bir tasarım.

Leatherman Micra

65mm boy, 51 gr ağırlık ve kullanışlı her edevatıyla tek Leatherman tavsiyemiz. Bildiğiniz Leatherman tasarımıyla açılan alette baş pense yerine yaylı bir makas var ve performansı çok iyi. Onun dışında bu kompakt pakette küçük bir çakı, törpü, alete bağlı bir cımbız, kapak açacağı, iki çeşit düz tornavida artı olarak yıldız tornavida görevi gören düz bir tornavidası daha var. Victorinox’a göre tercih ettiğimiz tarafları:

  • Her edevatının kullanışlı olması. Victorinox’un çoğu modelinde benim şahsen hiç kullanmadığım bir paket taşıma kancası, konserve açacağı ve hiçbir işe yaramayan bir kürdan var. Türbişonun da kullanımının yavaş yavaş kaybolduğunu gözlemliyoruz. Fakat, burada Victorinox lehine bir parantez açıyorum. Türbişona iliştirebilir çok ince uçlu tornavida veya kürdan gözüne takılabilir ateş çubuğu, aksesuar olarak edinilip alet zenginleştirilebilir. Ama bu da ekstra masraf, küçük parçayla uğraş, kaybolma ihtimali falan demek.
  • Cımbız aletin üzerinde sabit. Belki Victorinox’un cımbızı daha iyi ve çıkarılıp kullanılması da daha pratik olabilir, ancak ayrılır parçaların kaybolma ihtimali de yüksek.
  • Boyut ve ağırlık olarak tavsiye ettiğimiz Victorinox’ların taban modeli hariç hepsinden kısa ve hafif. Belki biraz eni fazla ama burada dikkatinizi daha çok ağırlığa çekmek istiyorum. Bende hem Micra hem Victorinox’un 91mm’lik modellerinden var. Belki 50-100 gr arasında fazla fark yok gibi görünebilir ama 51 gr’lık Micra’nın ağırlığını elinizde ve cebinizde hissediyorsunuz. Hadi diyelim ekstra 20-30 gr fazla farketmeyebilir ama 100 gr’lık modeller Micra’nın neredeyse iki misli uzunluk ve ağırlıkta.
  • Son olarak, belki pek önemli değil ama Micra, tutacakları dahil tamamıyla paslanmaz çelikten, buna karşı Victorinox darbeye karşı kırılgan olabilecek klasik kırmızı plastik (Cellidor) tutacaklara sahip. Evet, Victorinox’un Alox denilen Alüminyum tutacaklı versiyonları da var, ama onların da fiyatları yüksek.

Küçük sınıf deyip geçmeyin, farklar detaylarda gizlidir.

Ayda bir gelen marinakedisi e-bültenine kayıt olmanız için e-postanızı yazmanız yeterli:

Share

Tedarik zinciri kariyerine ve deniz tutkusuna ek olarak profesyönel olarak spor eğitmeni ve danışmanı. Personal Trainer ( Specialised in hypertrophy, strength and vertical jump training.)

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: